“Ook buiten Europa liggen er kansen voor ons”

België is te klein geworden voor de creatievelingen van Studio 100. Het bedrijf uit Schelle wil nu ook internationaal gaan meespelen.

S amson en Gert lijken wel het eeuwige leven te hebben. Terwijl televisiefiguren zoals de Teletubbies na amper een paar jaartjes zijn opgebrand, blijven Gert Verhulst en zijn bobtail lekker doorgaan. Maar zij zijn niet meer de enigen die het mooie weer maken bij Studio 100: intussen is de familie uitgebreid met, onder anderen, kabouter Plop, Piet Piraat en Wizzy en Woppy.

De diversificatie ging overigens veel verder dan het creëren van nieuwe figuurtjes. Het bedrijf van het triumviraat Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon begaf zich ook op nieuwe markten, waardoor Studio 100 is uitgegroeid tot een veelzijdige speler in de entertainmentindustrie. Televisieproducties, de activiteit waar alles mee begon, zijn nu nog goed voor nauwelijks tien procent van de omzet. Het zijn voornamelijk de merchandising en de theaterspektakels die nu de euro’s doen rollen. En dat die steeds sneller rollen, bewijzen de cijfers. Tussen 1998 en 2002 ging de omzet bijna maal vier.

Een rist nieuwe initiatieven moet die omzetgroei in de toekomst waarborgen. “In ons strategisch plan hebben wij doelbewust gekozen voor een doorgedreven internationalisering,” laat gedelegeerd bestuurder Hans Bourlon in zijn kaarten kijken. “Nederland, waar we ondertussen bijna 40 procent van onze omzet halen, was een goede oefening. Maar we zien het veel ruimer, want ook buiten Europa liggen er kansen voor ons. Voor deze nieuwe markten ontwikkelden we een nieuw kinderprogramma, Bumba.”

Samen met de Vlaamse Mediamaatschappij vormde Studio 100 in 1999 het aftandse Melipark om tot een levensechte biotoop voor zijn televisiefiguren. Aanvankelijk kampte Plopsaland nog met enkele kinderziektes, maar intussen trekt het pretpark al het dubbele aantal bezoekers van vóór de overname. Tegen de zomer van 2005 speelt Studio 100 zijn tweede troef uit in deze sector, want heel binnenkort wordt in Hasselt de eerste steen gelegd van Plopsaland Indoor.D.V.T.

D.V.T.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content