OOK AFSLANKING IN BELGIË?

Wordt de Belgische vestiging getroffen door de herstructureringen bij Cisco? Volgens de jaarrekening van 2015, afgesloten op 31 juli, stelde Cisco Systems Belgium hier 618 mensen tewerk. De omzet was met 10 procent gedaald tot 174 miljoen euro. In 2015 is al in de kosten gesnoeid met een gemiddelde personeelsdaling van 36 voltijdsequivalenten en 8 procent lagere personeelsuitgaven, leert de jaarrekening.

In Diegem is het technische ondersteuningscentrum van Cisco voor de Europese tijdszone. Daarnaast onderhoudt de vestiging de commerciële relaties met de klanten in België (waaronder de Europese Commissie, ING en Barco). Daarnaast heeft Cisco sinds de overname van BarcoNet/ Scientific Atlanta in Kortrijk zijn belangrijkste Europese video-expertisecentrum.

Cisco België factureert zijn kosten door aan Cisco International in Groot-Brittannië, met bovenop een vergoeding. De opbrengsten uit research & development (Kortrijk) stegen vorig jaar nog 8 procent tot bijna 26 miljoen. Verkoop en marketing stegen 8,5 procent, maar de opbrengst uit diensten kelderde met 23 procent. De bedrijfswinst zakte bijna 39 procent tot 11 miljoen euro.

Cisco-CEO Chuck Robbins liet verstaan dat bij de herstructurering vooral traag groeiende activiteiten worden geviseerd. Bij Cisco slabakte de jongste tijd vooral de afzet bij operatoren in Europa, speciaal in routers, waar Cisco volgens IDC wereldwijd terrein verloor aan Huawei. Maar alles is relatief: Cisco behield in het eerste kwartaal 48,8 procent marktaandeel, tegen 16,3 procent voor Huawei.

Volgens zijn pr-bureau geeft “Cisco geen commentaar op jobhandelingen per land of site” en al evenmin over de “cijfers in bepaalde landen”. De nieuwe algemeen directeur in de Belux, Arnaud Spirlet, was vorige week onbereikbaar. Herstructureringen zijn wel een recurrente gebeurtenis bij Cisco, met jobverminderingen van tussen 4000 en 6500 in 2011, 2013 en 2014.

In vakbondskringen meent men dat Cisco met al zijn acquisities een overtal aan personeel in huis haalt en vervolgens moet snoeien om de hoge winstmarges op peil te houden. Dat bevestigde CFO Kelly Kramer ook impliciet aan de analisten: “We nemen de lastige beslissingen en doen de investeringen die nodig zijn om sterke financiële prestaties te hebben op lange termijn”, zei ze.

Cisco had eind juli 65,8 miljard dollar aan cash en beleggingen, waarvan 5,9 miljard in de VS. De vrije kasstroom – geld dat Cisco kan investeren of uitkeren aan zijn aandeelhouders – was 12,4 miljard. Kramer beloofde dat Cisco minstens de helft van zijn vrije kasstroom blijft teruggeven aan de aandeelhouders onder de vorm van dividenden of de inkoop van aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content