‘Onze toekomst staat op het spel’

PHILIPPE DELHAYE "Ook de volgende generatie Belgische golfers zet heel bemoedigende prestaties neer."

Philippe Delhaye is de nieuwe voorzitter van de Royal Belgian Golf Federation. Hij is tevreden over de groei van zijn sport. “Er zijn nu 72.000 golfers in ons land, die lid zijn van een van de ongeveer negentig clubs. Dat is een record. De voorbije maanden hebben de gezondheidscrisis en de lockdowns veel nieuwsgierigen aangemoedigd om eens naar de golfbaan te komen. Golf is een gemoedelijke sport die je in de natuur beoefent, en je kunt dat het hele jaar doen, alleen of onder begeleiding.”

De weg naar 100.000 aangesloten golfspelers is nog lang. “Om dat aantal te bereiken zouden er nieuwe clubs bij moeten komen”, rekent Delhaye voor. “Er liggen een paar mooie projecten op tafel. Maar die volstaan niet om nog eens bijna 30.000 nieuwe spelers een lidkaart te bezorgen. Ons eerste doel is dus: de cijfers consolideren en de toekomst zo goed mogelijk voorbereiden.”

Aan uitdagingen ontbreekt het niet. Het Europese decreet dat het gebruik van fytofarmaceutische producten op golfterreinen verbiedt, heeft serieuze problemen teweeggebracht, vooral in Wallonië, omdat daar geen enkele afwijking is toegestaan. Delhaye: “De clubs doen hun best om zich aan de situatie aan te passen, maar het is duidelijk dat we bepaalde regels graag versoepeld zouden zien, met name voor noodgevallen op de greens. De toekomst van onze sport staat op het spel. Alleen is golf niet meteen een prioriteit voor de overheid. Golfen lijdt nog altijd onder dat ietwat elitaire imago dat niet goed ligt bij de gemiddelde kiezer. Daar moeten we over communiceren.”

De sportieve resultaten zijn er in ieder geval wel, op alle niveaus. “De prestaties van Thomas Pieters, Thomas Detry, Nicolas Colsaerts en Manon De Roey komen geregeld in de actualiteit, maar minder bekend is dat ook de volgende generatie al heel bemoedigende prestaties neerzet, met onder andere Giovanni Tadiotto, Adrien Dumont de Chassart en Kristof Ulenaers”, vervolgt Delhaye. “Ondertussen werpt het coachingswerk van Michel Vanmeerbeek en zijn teams vruchten af in het Belgian Team. In de jongere categorieën maken ook Savannah De Bock (zopas geselecteerd voor het Europese juniorenteam in de Solheim Cup, nvdr) en Hugo Duquaine deel uit van de internationale elite.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content