‘Onze munt, uw probleem’

© Getty Images/iStockphoto

De grens van 3 procent

De Amerikaanse tienjaarsrente heeft niet alleen de psychologische drempel van 3 procent gesloopt, maar is zelfs boven 3,1 procent gewipt. Het is van juli 2011 geleden dat Amerikaanse overheidsobligaties zoveel rendement opleverden. De terugkeer van de inflatie in de Verenigde Staten doet beleggers vermoeden dat de Amerikaanse centrale bank de kredietkraan sneller gaat toeschroeven dan verwacht. Tot nu toe is er sprake van nog twee renteverhogingen in 2018.

De opmars van de dollar

De stijging van de Amerikaanse rente ondersteunt de dollar. Een hogere rente maakt dat de munt meer aantrekkingskracht uitoefent op beleggers. In een maand tijd verloor de euro 4,5 procent van zijn waarde, uitgedrukt in Amerikaanse dollar.

Het probleem is vooral dat de terugbetaling van leningen in dollar duurder wordt in lokale munten.”Het is onze munt, maar uw probleem”, vatte John Connally, die als minister van Financiën diende onder de Amerikaanse president Richard Nixon, de situatie samen voor zijn Europese collega’s in 1971.

Pijndrempel

Het wordt niet enkel voor de Amerikaanse overheid, maar ook voor Amerikaanse bedrijven duurder om krediet te krijgen en dat sorteert effect op de aandelenmarkten. “De rente had nog maar net de grens van 3 procent bereikt of Amerikaanse aandelen begonnen al te dalen”, zegt Lukas Daalder, chief investment officer Robeco Investment Solutions. “Volgens sommigen is 3 procent het punt waarop de pijndrempel voor aandelen te hoog wordt om de waardering op het huidige peil te handhaven. Is die 3 procent echt zo belangrijk als sommigen beweren? Als we ons beperken tot een historische analyse, moet het antwoord toch vooral ‘nee’ zijn.”

11 duizend miljard euro

is het totale bedrag aan uitstaande leningen dat landen en bedrijven buiten de Verenigde Staten in dollar moeten terugbetalen.

Lukas Daalder
Lukas Daalder
'Onze munt, uw probleem'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content