ONS KENT ONS

DE BUSH-CONNECTIE ?

Oud-president van de VS, George Bush, erfde van zijn vader Zapatista, een kleine oliemaatschappij. “De grondstoffenhandel zit hem in het bloed,” lacht Dean Andromidas van Executive Intelligence Review. EIR is een controversiële Amerikaanse denktank van Lyndon LaRouche (ooit tegenkandidaat van Clinton in de voorverkiezingen als Democratisch president). EIR verzamelde “bewijsmateriaal” voor haar stelling dat de Tutsi-invasie van Zaïre door president Museveni van Uganda en zijn kompaan Kagame van Ruanda past in een allesomvattend plan van de Angelsaksische zakenelite om eens en voorgoed greep te krijgen op de ertsen van derdewereldlanden. De strategie werd uitgetekend door de Britse veiligheidsdiensten in samenspraak met ex-CIA-agenten rond George Bush. Het plan heeft een naam : de Britse Horn of Africa policy, die in Amerika verfijnd werd tot de Arc of Crisis policy (het is vooral een Republikeinse aangelegenheid, waar president Clinton geen vat op zou hebben).

De theorie komt erop neer dat ertsrijke landen van de Kaap tot Sudan in Afrika, maar evengoed in Latijns-Amerika en Azië (verwijzend naar de betrokkenheid van Bush en Barick Gold in het Indonesische Busang-avontuur), gedestabiliseerd worden. De mijnexploitatie zelf moet in optimale omstandigheden kunnen gebeuren, maar in een globaliserende wereldeconomie werken natie-staten voor de financiële toplaag veeleer hinderend. Het terugdringen van de overheid en privatiseringen vergemakkelijken de manoeuvres van de topspelers in de wereldeconomie : het fiasco van Bre-X in Indonesië is een voorbode van wat de nieuwe “spelregels” in de internationale grondstoffenhandel zullen aanrichten, zoals de recente ontsporingen van bijvoorbeeld Barings, Jardine Fleming of The Bangkok Bank in de financiële markten. Voor EIR passen de Europese eenheidsmunt en de sociale afbraak eveneens in dit schema.

Roger Moore (EIR) : “Museveni en Kagame zijn pionnen op het Afrikaanse schaakbord. Zij konden alleen met buitenlandse hulp aan de macht komen. Daar komt Kabila bij, de man die nu een held is omdat hij Mobutu omverkegelt. Mobutu, ten slotte ook een creatie van dezelfde heren, heeft zich altijd verzet tegen een uitverkoop van de mijnbelangen van Zaïre dat vaststellen is geen kwestie van pro- of anti-mobutisme. De networking van Museveni in Afrika sluit aan bij slagkrachtige mondiale netwerken. De psychologie van deze oligarchie, zowel politiek als financieel, is er een van een zeer invloedrijke groep die haar eigen wetmatigheid oplegt. Er zit continuïteit in de strategie. Daarbij duiken ook duistere figuren op die als een komeet omhoog schieten, zoals Peter Munk, de Bronfmans, de Lundins, de Amons, Conrad Black, Dieter Bock, en anderen uit dit gezelschap. Mannen als Bush en Canada’s oud-premier Brian Mulroney, ook een topadviseur van Barrick, moeten daarbij hun politieke invloed aanwenden.”

EIR noemt de Egyptische wapenhandelaar Khashoggi, met Peter Munk oprichter in 1981 van Barrick Petroleum Corp. in 1983 omgevormd in de goudmaatschappij Barrick Gold Corp. Khashoggi was betrokken bij wapenleveringen aan de Contra’s in Centraal-Amerika, wat oogluikend toegestaan werd door toenmalig VS-president Reagan. Bush, toen vice-president en oud-CIA-voorzitter, zou de spil geweest zijn in wat in ’86-’87 uitgroeide tot het Iran-Contra-schandaal. Rond die tijd verwierf Barrick een mijnconcessie op staatsgronden in Nevada, waarvoor Bush later als president Barrick uitzonderingsmaatregelen toestond. Hierdoor kon Barrick zich opwerken van een mislukking en een onbetekenend goudbedrijfje tot de tweede goudproducent in de wereld.

Dean Andromidas (EIR) : “De invasie van Oost-Zaïre in september ’96 valt grotendeels samen met het tijdstip waarop Barrick en Anglo American van de Oppenheimer-familie zich definitief in de Zaïrese mijngebieden vastbeten.”

GEORGE BUSH (BARRICK GOLD CORP.) Waterdrager voor mondiale mijnbouwgroepen ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content