Onlinejobaanbod stijgt

De Monster employment index België (MEI), die het onlinejobaanbod meet, is sinds begin dit jaar met 21 punten (24%) gestegen en klokte in juli af op 108 punten. “Een bewijs dat de arbeidsmarkt langzaam aan het herstellen is”, zegt Bernard Hensmans, countrymanager België van onlinerekruteerder Monster, die de index opstelt. “Positief is ook dat de index in juli licht gestegen is ten opzichte van de maand voordien. Werkgevers starten hun rekruteringsactiviteiten dus ook op tijdens de vakantieperiode, wat nochtans traditioneel een zwakke maand is.”

Uit de cijfers van Monster blijkt ook dat alle sectoren sinds begin dit jaar een stijging kenden van het aantal job postings. De sector human recources is de koploper. De MEI-index is voor hr-functies sinds begin dit jaar met 51 procent gestegen. Andere sterke stijgers zijn banen in O&O (+38 %) en transport & logistiek (35 %). “Het verwondert niet dat de humanresourcessector een sterke groei kent”, legt Hensmans uit. “In crisisperiodes bouwen bedrijven hun hr-afdeling af. Nu de arbeidsmarkt aantrekt, moeten ze zich focussen op de war for talent die zich opnieuw aandient en werken ze een retentie- en rekruteringsplan uit. Bovendien zit ook de uitzendsector in deze cijfers vervat en die pikt traditioneel als eerste in op de stijgende jobvraag. Bedrijven kiezen in een eerste fase flexibele formules om de workload op te vangen.”

Ook dat het aanbod in Onderzoek en Ontwikkeling toeneemt, vindt Hensmans niet zo verwonderlijk. In dat segment is België al een tijdje een groeimarkt. “De aanwezigheid van een aantal farmabedrijven maakt dat de vraag naar die hogere profielen blijft toenemen.”

Belangrijker aanwijzing voor het economische herstel is het stijgende aantal job postings voor de transportsector en de logistiek. “Dat wijst op een duidelijke structurele herneming van de industrie”, aldus Hensmans. “De capaciteitsbenutting van de industrie is al het vijfde kwartaal op rij aan het groeien. Dat heeft positieve gevolgen voor de transportsector.”

Minder sterke stijgers zijn de bank- en verzekeringssector (+11 %) en de bouw (+12 %). Hensmans wil die cijfers in het juiste perspectief plaatsen: “Banken kampen nog altijd met een imagoprobleem en werven minder ostentatief aan. En de bouwsector heeft minder geleden onder de crisis dan andere branches. Het herstel is dan ook minder uitgesproken.”

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content