Ondertussen, in Brussel

De Brusselse kantoormarkt mag dan lichtjes aan de beterhand zijn (het aantal verhuurde m² steeg vorig jaar, de huurprijzen dalen schijnbaar niet verder), een aantal hardnekkige problemen blijven. In de eerste plaats is er het probleem van de verouderde kantoorpanden. Die vinden alleen een huurder na een grondige renovatie. Maar dat kost algauw evenveel als een nieuwbouw. Zodat voor een steeds groter aantal kantoorgebouwen eutanasie (lees : de sloophamer) de enige oplossing is.

GEWOP.

Tegelijkertijd krimpt het aanbod aan eersterangskantoren (nieuwe, moderne kantoorruimte met een uitstekende ligging). Enerzijds omdat nauwelijks nog een promotor of projektontwikkelaar een gebouw neerpoot zonder van tevoren een kontrakt met een huurder op zak te hebben. Maar anderzijds ook omdat de vraag naar dit soort kantooroppervlakte stijgt.

Een markt met twee versnellingen dus. Een tendens die zich de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid zal verderzetten. Vooral nu het GEWOP, het Gewestelijk Ontwikkelingsplan voor Brussel, de bestemming van de verschillende zones van Brussel vastlegt. De plaatsen waar nog nieuwe kantoorruimte mag komen, worden beperkt.

Het Gewop tracht nieuwe kantoorprojekten te groeperen rond de stations. Maar daar zijn de bouwrijpe percelen vaak beperkt in aantal. Hetgeen ontwikkelaars naar de renovatie van bestaande panden drijft. Al stellen we ons de vraag of in het geval van panden als Atrium Park en Colonies Square, in de buurt van het Centraal Station, de term “renovatie” nog wel van toepassing is. In beide gevallen gaat het immers om een nieuwbouw, met behoud van de gevel van het bestaande pand.

Een huurder vinden voor de meer dan 20.000 m² kantoren van het Atrium Park leek eind vorig jaar een kwestie van weken. Ondertussen staat het nieuwe gebouw nog steeds leeg. En is de zoektocht naar meerdere afnemers voor kleinere gedeelten van het gebouw (toch nog altijd 7000 à 8000 m²) volop bezig.

Desondanks bracht de Zweedse groep Galliford, deel van de financiële holding Interikea, recent het vlakbij gelegen Colonies Square op de markt : 8500 m² kantoorruimte, opdeelbaar in kleinere segmenten. Kostprijs van het hele opzet : 1 miljard frank. Makelaars Healey & Baker en Cavens & Co werden aangezocht om huurders te vinden voor het pand. Even waren er geruchten over de komst van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. Maar die koos voor het aanpalende gebouw met de naam Espace Benelux (gekocht van Indosuez).

Elders in Brussel, meer bepaald in de Ruimte Noord, vlakbij de WTC-torens, legde men recent de eerste steen van het North Star-gebouw van de Vlaamse Gemeenschap. De nieuwbouw zou nodig zijn omdat de Vlaamse Gemeenschap niet de gevraagde oppervlakte vindt in een kwalitatief hoogstaand gebouw. Het vlakbij gelegen North Plaza Croissades was naar verluidt te klein. Ook al gaat het hier om een gebouw van 28.000 m² opdeelbaar in twee. Architekten Marijnissen en Jaspers ontwierpen deze glazen konstruktie in opdracht van ontwikkelaar Aranas. Jones, Lang Wootton en Auguste Thouard staan in voor de commercializering.

RUIMTE NOORD (BRUSSEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content