‘Ondernemers beginnen het beste tijdens hun studies’

“Ze lachen, lopen en ze geuren, ze weten waar studeren om draait”, zong Noordkaap over het studentenvolkje. “En ze ondernemen”, kun je daar tegenwoordig aan toevoegen. Vijf studentEN-ondernemers laten de kans niet liggen.

1 ‘Ontzettend veel coaching en steun’

Beatleads is een platform dat bedrijven laat weten welke informatie relevant is om te versturen naar hun doelgroep.

“Uiteraard is dit heel handig voor bedrijven die nieuwsbrieven uitsturen of efficiënt reclame willen maken op sociale media. Maar iemand die veel blogt, kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om te weten wat zijn doelpubliek zal interesseren”, zegt Timothy Verhaeghe, student lerarenopleiding geschiedenis en economie aan de Karel De Grote Hogeschool en oprichter van Beatleads. Het idee ontstond door een persoonlijk probleem van Timothy Verhaeghe. “Ik krijg vaak nieuwsbrieven waarvan de helft me niet interesseert, dus las ik die niet. Tot ik me realiseerde dat ik zo veel informatie miste die wel interessant kon zijn. Toen heb ik een algoritme ontwikkeld dat de brieven scant op wat ik interessant vind en ze dan wel of niet binnenlaat in mijn mailbox”, vertelt Verhaeghe. “Even later heb ik de redenering omgedraaid en nu bied ik aan bedrijven een all-in-one marketingpakket aan waar allebei de partijen hun voordeel mee doen.”

Welke ondersteuning krijgt de student? “Door mijn deelname aan het iStart-programma van iMinds krijg ik 25.000 euro startkapitaal en bij Startit@KBC krijg ik ontzettend veel coaching en steun.” Vanaf nu is het in één rechte lijn naar de start. “Het product is bijna volledig ontwikkeld, maar in de zomervakantie leggen we er nog een laatste hand aan, zodat we tegen september de commanditaire vennootschap kunnen oprichten. Kapitaal willen we verzamelen door in het begin een aantal jaarabonnementen te veilen aan de bedrijven die het meeste willen betalen en met die inkomsten gaan we dan ons team uitbreiden zodat we ons product kunnen blijven verbeteren.”

2 ‘Opbouw van netwerk is groot voordeel’

Christopher Hex is student aan de KU Leuven en werkt sinds vorig jaar in zijn Leuvense bedrijf Eventigrate aan een app die netwerken moet vergemakkelijken. De app vertelt je op basis van je LinkedIn-profiel welke evenementen er interessant zijn en welke mensen op die evenementen voor jou interessant zijn om mee te spreken.

“Twee jaar geleden stelde een van onze docenten voor om vanaf het volgende schooljaar een postgraduaat innoverend ondernemen te volgen waarbij je je eigen bedrijf opricht. Die kans kon ik niet laten liggen”, vertelt Christopher Hex, die met Thomas De Moor en Gert Trekels Eventigrate oprichtte.

“Financiële hulp krijgen we niet van de school, maar het prototype van onze app programmeren we zelf, waardoor het voorlopig nog niet zo veel kost. Wel krijgen we een werkruimte ter beschikking gesteld en krijgen we juridisch advies waar nodig. Het allerbelangrijkste voordeel van LCIE, het ondernemersplatform van de KU Leuven, is het netwerk dat je opbouwt. Binnenkort hebben we bijvoorbeeld enkele gesprekken met een onderzoeksgroep binnen de KU Leuven die bezig is met locatiebepaling. Dat is een connectie die we anders nooit zouden gemaakt hebben.”

Nu wil Eventigrate vooral klanten zien te vinden voor zijn product en op termijn uitbreiden naar het buitenland. “Op dit moment zijn er enkele geïnteresseerden die willen betalen voor het afgewerkte product. Tegen september willen we onze drie bvba’s samenvoegen tot een cvba en dan lijkt het me toch niet slecht om ook andere markten te verkennen. België is een zeer fijn land, maar de markt is toch wat klein om te blijven groeien. Zeker in de app-industrie”, besluit Christopher Hex.

3 ‘Ik doe stage in mijn eigen bedrijf’

Vocary is een platform gecreëerd door Guy Tournoy om het beroep van logopedist makkelijker te maken. Guy Tournoy studeert toegepaste informatica aan PXL Hogeschool in Hasselt.

“Nu moet de logopedist voor elke sessie in twintigduizend boeken gaan kijken om de juiste tekening of woorden te zoeken voor de letter die er op dat moment getraind moet worden”, vertelt Guy Tournoy. “Wanneer er tijdens de sessie nog andere moeilijkheden opduiken, kan daar amper op ingespeeld worden. Dat verhelp ik met mijn platform. Met één klik vind je alles wat je nodig hebt.”

Het idee ontstond in 2013. “Mijn moeder, die logopediste is, had vroeger al eens gevraagd of ik geen oplossing kon vinden voor dit probleem”, zegt Guy. “Het ondernemersorgaan PXL-UHasselt StudentStartUP vroeg even later welke studenten ondernemersplannen hadden en toen heb ik dit voorgesteld.” Sinds dit schooljaar kunnen studenten aan de PXL Hogeschool stage lopen in hun eigen bedrijf in samenwerking met het Microsoft Innovation Center. “Ik werk samen met hen mijn idee helemaal verder uit en later neem ik die expertise allemaal mee in de opstart van mijn eigen bedrijf. Echt een buitenkans”, vindt de student-ondernemer.

Vanaf nu wil Guy inzetten op een doorstart. “Sinds december heb ik een teamgenoot, Senne Vanwetswinkel. Hij studeert communicatiemanagement en doet de marketing van ons bedrijf.” De bvba wil nu zoveel mogelijk bekendheid verwerven en 25.000 euro startkapitaal ophalen. “Dan hopen we in ons eerste jaar toch een omzet te halen van 210.000 euro”, zegt Tournoy.

4 ‘Een bedrijf oprichten in België is echt simpel’

Smart Cleaning is een dienstenchequebedrijf uit Evere dat poetshulp aanbiedt. De bvba is enkele jaren geleden opgericht door Emiliyan Petkov, student bedrijfsmanagement aan de HUB.

“Ik ben van Bulgaarse afkomst, waardoor ik heel wat Bulgaren in België ken. Een groot deel van hen werkt in de Europese instellingen en heeft door zijn drukke job geen tijd om zelf te poetsen. Velen huren een poetsvrouw, maar in het zwart. Daarnaast zijn er ook heel wat laagopgeleide werkloze Bulgaren in België en die wou ik aan een job helpen. Ik heb dus gebruikgemaakt van mijn contacten om langs de ene kant de poetsvrouwen te legaliseren en aan de andere kant werkloze Bulgaren aan een job te helpen. Ik ben dan met mijn idee naar NV Actief, het ondernemersplatform van de HUB, gestapt en zij hebben me echt goed bijgestaan met advies en hulp tijdens de oprichting. Op dit moment draai ik een omzet van een kleine 47.000 euro per jaar”, zegt Emiliyan Petkov.

De combinatie met school lukt perfect omdat het meeste werk via telefoon of e-mail loopt. De ‘hoofdzetel’ van zijn bedrijf is gewoon bij hem thuis in Evere. “Een dienstenchequebedrijf opstarten in België is echt gemakkelijk”, vindt Emiliyan. “Het enige nadeel is misschien wel dat ik bij de opstart automatisch 25.000 euro moest blokkeren op de bedrijfsrekening zodat ze zeker waren dat ik de lonen en de sociale lasten zou kunnen betalen. Maar in België word je via een hele hoop fiscale verminderingen echt gestimuleerd een bedrijf te starten en dat vind ik zeer positief.”

5 ‘Gratis gesprekken met boekhouder’

Layered Prints maakt software die alle belanghebbenden in de 3D-printingwereld met elkaar verbindt.

“We merken vaak dat mensen die iets willen laten 3D-printen niet weten waar ze het beste terechtkunnen. Wij willen ervoor zorgen dat elke klant verbonden wordt met het bedrijf dat volledig op zijn behoeftes is afgestemd”, zegt oprichter en student computerwetenschappen aan de UGent Nikolas Taillieu. Hij richtte samen met medestudent Maxim Deboiserie de Gentse commanditaire vennootschap op. “In welke vorm ons platform zal worden uitgebracht, weten we nog niet, want we zijn nog volop bezig met de ontwikkeling van ons prototype. Veel geld verdienen we dus nog niet, maar we halen al inkomsten uit workshops die we geven over 3D-printing met ons alter ego makerbee.”

Nikolas Taillieu is erg tevreden met de hulp die hij krijgt van buitenaf. “Om te beginnen krijgen we een virtuele startersportefeuille van 1000 euro van Student Ghentrepeneur, en we kunnen constant terecht bij de studentenbegeleiders voor advies. Ook iMinds zorgt voor enorm veel financiële steun en coaching. Het voordeel aan die virtuele portefeuille is dat we daarmee bijvoorbeeld een eerste gesprek met een boekhouder hebben kunnen betalen, wat andere start-ups met hun eigen geld moeten doen. Dat is echt een duw in de rug. Daarom raad ik ondernemers ook aan om tijdens hun studies te beginnen.”

De student-ondernemer denkt niet meteen aan verhuizen naar het buitenland. “Er is wel nogal veel administratie voor ondernemers in België, maar daar heb ik een boekhouder voor, en de loonkosten, daar zal op termijn ook wel verandering in komen. Voorlopig zitten we hier zeker nog goed.”

Ruben Van Lent

“In België word je via een hele hoop fiscale verminderingen echt gestimuleerd een bedrijf te starten”

“De loonkosten, daar zal op termijn wel verandering in komen. Voorlopig zitten we goed in België”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content