ONDERNEMEN OP WIELTJES

Zaterdag opent in het oude Antwerpse slachthuis de Antwerp Skate Planet zijn deuren. De mensen achter het sportpaleis voor in line-skaters zijn in de eerste plaats vaders, en dan pas ondernemers. Jan Schoeters (44 j.) heeft een groothandel in rundvlees, Theo Van Deun (46 j.) een restaurant. Maar vooral via hun kinderen werden ze met een van de acute problemen van de hedendaagse jeugd geconfronteerd. “Ik heb vier kinderen, Theo twee,” zegt Schoeters. “Allemaal skatertjes. Die worden overal weggestuurd, kunnen nergens meer heen. Bizar, want skaten is in Sydney een olympische demonstratiesport. Dit initiatief is gegroeid uit een sterk geloof in de kracht van de jeugd. We wilden de jongeren ook een accomodatie bieden waarin ze zich kunnen ontplooien. Dit kan tellen: dit zijn Eurosport-toestanden,” voegt hij er in kleurrijk Antwaarps aan toe.

Bovendien kwam de afwisseling ook Schoeters en Van Deun goed uit. “Dit is een welkome afwisseling,” bekent Van Deun. “Twintig jaar lang moest ik angstvallig waken over details, de manier waarop ik mensen bediende bijvoorbeeld. Hier zetten we een accomodatie neer, brengen we een bepaalde sfeer. Als die dingen hen bevallen, komen de bezoekers altijd terug.”

Twee jaar zochten de twee naar een goede locatie om er met eigen kapitaal een sporthal voor skaters in te bouwen. “Toen merkten we dat het oude slachthuis, waar we allebei op zaten te kijken, perfect zou zijn om onze plannen uit te voeren.” In overleg met de stad Antwerpen konden Schoeters en Van Deun een deel van het pand bij het Antwerpse Sportpaleis voor 27 jaar huren en tot een sporthal voor skaters ombouwen. 3000 vierkante meter groot, voorzien van ramps (hellingbanen), een overdekt hockeyveld en een piste om te skeeleren. Jongeren betalen er vanaf zondag 175 frank voor hun toegangsticket. “De goedkoopste babysit die je je kunt indenken,” lacht Schoeters. De hal is elke dag open vanaf 16.00 uur, tijdens de schooluren kunnen de scholen op gehuurde skates komen sporten, terwijl ze van groepskortingen genieten. “We willen de jeugd geen alibi geven om te spijbelen, daarom gaan onze poorten pas na de laatste schoolbel open,” verzekert hij.

Voor de inrichting van hun sportzaal deden de initiatiefnemers een beroep op Yves De Smet (33 j.), eigenaar van een Mechelse groothandel in producten voor skaters. Zijn vader kent de initiatiefnemers en introduceerde hem bij hen. “Ik drong aan op een multifunctionele hal,” zegt De Smet. “De 6 meter brede piste rond de ramps en het hockeyveld was mijn idee. We moeten ook de oudere generatie de mogelijkheid bieden om zich op skates voort te bewegen.” Voor de bouw van piste, het veld en de ramps nam de Antwerp Skate Planet professioneel ontwerper Frank Mastbooms onder de arm. Hij heeft tien jaar geleden een gepatenteerd systeem ontwikkeld voor de bouw van ramps, waarmee hij al enkele kleinere hallen heeft uitgerust en die hij verhuurt aan organisatoren van grote evenementen. “In zijn contract staat vermeld dat er om het halve jaar iets aan de ramps moet veranderen,” zegt Schoeters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content