ONDERNEMEN MET VRIENDEN

Tom Vroemans is nog geen dertig en hij heeft al een handvol bedrijven opgericht, op de koop toe zonder diploma hoger onderwijs. Vorig jaar richtte hij met zijn drie vennoten de bvba Common Companies op, die ze als holding boven hun andere bvba’s plaatsten. Alle rekrutering, huisvesting, logistiek en andere niet-operationele activiteiten werden uit de bvba’s naar Common overgeheveld. De meeste inkomsten worden gegenereerd via het technologiebedrijf Appstrakt, dat in 2010 applicaties begon te maken voor mobiele telefoons, websites en tablets.

“Dit jaar hebben we het bedrijf geherpositioneerd als innovatietechnologiepartner. We doen meer en meer aan strategie. We hebben dit jaar ook onze eerste twee global accounts binnengehaald: AB InBev en Spotify. Sinds september hebben we een kantoor in New York, waar we business development en projectmanagement doen. De kennis en de uitvoering blijven in Antwerpen.”

Wat zit er nog meer onder de hoed van Common, dat zopas naar een groter kantoor in het centrum van Antwerpen is verhuisd? Appmiral commercialiseert een applicatie voor evenementenorganisatoren als muziekfestivals, Geaver is een bedrijfje dat elektronische wenskaarten maakt waarin sociale media zijn geïntegreerd en dit jaar werd samen met de bekende kinesist Lieven Maesschalck, die onder meer voor de Rode Duivels werkt, een joint venture opgericht. “Game To Cure is een softwaretool waarmee therapeuten en patiënten een deel van hun revalidatie op afstand kunnen doen. We namen ook een participatie in Tablebook, een app voor restauranthouders en -bezoekers die realtime reserveren mogelijk maakt. Het is de eerste keer dat we investeren in een bedrijf zonder dat we er zelf de drijvende kracht achter zijn.”

Op zijn achttiende nam Vroemans een vliegende start in het bedrijfsleven. Hij was pas drie maanden ver in zijn studie TEW, toen een vriend hem vroeg om zijn rechterhand te worden in het familiebedrijf. De CEO, de vader van de vriend, was overleden en Vroemans kende het bedrijf omdat hij er al jaren werkte tijdens de vakanties. Op zijn 21ste verliet hij het bedrijf om in 2008 met kameraden het digital agency Cowboys & Indians op te richten. Dat was het begin van wat uitgroeide tot Common Companies. In zijn schaarse vrije tijd spreekt de ondernemer graag met vrienden af, of speelt hij zaalvoetbal met de collega’s.

Stel elkaar niet voor voldongen feiten. Tom Vroemans zegt met trots dat hij na vijf jaar nog altijd op één lijn zit met zijn partners, de vrienden waarmee hij Common oprichtte. “Bij ons gaat het goed. Ik probeer altijd partners te maken voor het leven. Het is ook belangrijk te weten wat je normen en waarden zijn en consequent te handelen. We zetten elkaar ook nooit voor voldongen feiten, maar laten ruimte voor discussie. Als drie vennoten A willen en de vierde B, dan is het niet de meerderheid die beslist. We discussiëren tot we een consensus vinden.”

“Ik probeer altijd partners te maken voor het leven”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content