Onderduiken voor elektromagnetische straling

Archiefbeheerder Merak heeft in Koningslo een ondergrondse opslagruimte voor elektronische archieven in gebruik genomen. Een primeur voor België.

De nieuwe opslagruimte voor elektronische archieven die Merak, gespecialiseerd in archiefbewaring en -beheer, onlangs in Koningslo in gebruik nam, biedt een totale bescherming tegen elektromagnetische straling. “De safe bestaat uit drie ondergrondse niveaus,” vertelt André Rooms, directeur en oprichter van Merak. “De eerste dient als bescherming van de twee andere, die met een totale capaciteit van 500 kubieke meter ruimte bieden voor de archieven van ongeveer 600 bedrijven. De bescherming is niet alleen elektromagnetisch: wij zijn onder meer ook beschermd tegen overstromingen, vocht en vliegtuigongelukken.”

Het idee van die speciale safe ontstond in 1999 tijdens de oorlog in Kosovo, waar de elektromagnetische bom werd gebruikt. Die bom stelt alle elektrische en elektronische apparatuur buiten werking – en dat is onder meer een ramp voor bedrijven. De belangstelling is dan ook groot. “Wij hebben al ruim 200 klanten die interesse tonen voor ons elektronisch beschermingssysteem. Wij zijn ervan overtuigd dat dit aantal zal groeien,” aldus Rooms. Er zijn trouwens al plannen voor de bouw van een tweede elektronische safe.

De tendens om archieven te digitaliseren, betekent echter niet dat papier zal verdwijnen. “Papier is nog altijd de belangrijkste informatiedrager, vooral omdat de wetgever het in veel gevallen als enige drager erkent. Toch krijgen we van steeds meer klanten de vraag om hun archieven te digitaliseren,” zegt Rooms. Het risico dat gedigitaliseerde archieven na verloop van tijd niet meer toegankelijk zijn, simpelweg omdat de leessystemen niet meer bestaan, is nochtans reëel. “Maar dat eventuele probleem behoort tot de bevoegdheid van de klant,” countert Rooms. “Wij bewaren en beheren hun archieven, maar we lezen ze niet.”

Tot de klantenkring van Merak behoren zowel multinationals als KMO’s, advocatenbureaus, kleine zelfstandigen, ziekenhuizen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Het bedrijf, dat sinds 1994 het ISO 9002-certificaat heeft, investeerde de voorbije drie jaar ongeveer 8 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen euro in de elektronische safe.Guy Van den Noortgate

Hans Sterkendries n

Ondergrondse opslagplaats beschermt elektronische archieven tegen straling, overstromingen, vocht en vliegtuigongelukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content