ONDER HOOGSPANNING

Familiebedrijf Vecari begon als onderhoudsfirma voor elektriciteitswerken en produceert nu ook hoogspanningscabines. Voorlopig alleen voor industriële gebruikers in eigen streek.

“Een interessante vorm van diversificatie”. Zo bestempelt West-Vlaming Patrick Cardoen de ongewone activiteit waarmee zijn firma uitpakt : het produceren van hoogspanningscabines. Vecari uit Zonnebeke-Geluveld (aandeelhouders zijn het echtpaar Cardoen alsook Albert Rigolle uit Passendale) heeft zichzelf in al zijn publicaties bedacht met het passende onderschrift : industriële elektriciteit.

Zeventien jaar geleden (1980) begon Vecari als onderhoudsfirma van elektrische werken in de industrie. De klanten van het eerste uur, onder meer uit de West-Vlaamse spaanderplatenindustrie, de kunststofbewerking en de voedingssector, zijn Vecari ook na de verhuis uit Passendale naar Zonnebeke trouw gevolgd. Gaandeweg deed Vecari meer dan alleen maar onderhoudswerken uitvoeren. Zegt Patrick Cardoen : “Onze specialiteit bestaat vandaag in het begeleiden van alle elektriciteitswerken (bekabeling, sturing, enzovoort) voor zogenaamde automatiseringslijnen. Zowel in eigen land als in het buitenland (vooral Oost-Europa, maar ook Hongkong) hebben wij al heel wat firma’s productioneel helpen opstarten.”

En dan zijn er nog de hoogspanningscabines. Lang voor Vlarem I en II bestonden, produceerde Vecari al de cabines voor hoge voltage. “In de beginfase spraken we over 1 tot 2 hoogspanningscabines per jaar,” zegt Cardoen. “Vandaag is deze business goed voor 1 tot 2 per maand. Sommige firma’s kunnen niet anders dan een hoogspanningscabine voorzien. Ze worden daar als het ware toe gedwongen door Electrabel, maar uiteraard ook door de interne omstandigheden : als de leidingen en het net te veel moeten dragen, is het inschakelen van een hoogspanningscabine gewoon een must. Wij spreken in principe over cabines van 15 kilovolt ofte 15.000 volt. Aanvankelijk verzorgden wij, vanuit onze roeping als onderhoudsfirma, de hoogspanningslijnen voor bepaalde industriële klanten. Daaruit is dan de idee gegroeid om zélf hoogspanningscabines te ontwerpen, die voldoen aan de meest strikte voorwaarden inzake veiligheid, prijsgunstig zijn en flexibel qua uitbreidingsmogelijkheden.”

Vecari levert de hoogspanningscabines integraal in eigen beheer af : van offerte tot finale installatie. Met z’n 8 werknemers realiseert het bedrijf een kleine 50 miljoen frank omzet.

PATRICK CARDOEN (VECARI) Alle elektriciteitswerken voor de industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content