Onbeperkt gemengd

De beheerders van het fonds Multiple Opportunities II van Flossbach von Storch kunnen vrij bepalen in welke activaklassen ze beleggen.

Het fonds Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II was vorig jaar nog een nobele onbekende bij Belgische beleggers. Maar sinds het in de lente van 2014 in het aanbod van Deutsche Bank België is opgenomen, klinkt de naam wel bekend. Bovendien haalde het sinds begin dit jaar een rendement van 17 procent. Het Luxemburgse fonds beheert bijna 1 miljard euro aan activa, of ruim 8 miljard euro, als we er zijn tegenhanger naar Duits recht bijtellen. Maar er zijn verschillen tussen beide producten: zo kan de Duitse versie fysiek goud in de portefeuille opnemen, de Luxemburgse niet.

Unconstrained fondsen

Multiple Opportunities maakt deel uit van de nieuwe categorie unconstrain-ed fondsen, die volledig vrij kunnen bepalen in welke activaklassen ze beleggen. “Op dit moment is de portefeuille voor 71 procent belegd in aandelen. De rest is verdeeld onder Amerikaanse obligaties, goud en cash”, zegt Philipp Vorndran, de hoofdstrateeg bij Flossbach von Storch. “Aandelen hebben de voorkeur, gezien de bedreigingen die wegen op de obligatiemarkten. We hebben vooral aandacht voor grote internationale bedrijven. Die zullen binnen tien of twintig jaar zeker nog bestaan.” Het gevolg is dat Multiple Opportunities mogelijk minder snel reageert als de markten sterk de hoogte ingaan.

De aandelenportefeuille bestaat uit ruim veertig lijnen, met namen als Nestlé (meer dan 6 % van de beheerde activa), Novartis, Unilever, Toyota, Swatch, Google en Reckitt Benckiser. “We zetten niet in op specifieke regio’s en proberen internationaal te beleggen. De enige uitzondering is dat we Zwitserse waarden overwegen ten opzichte van de index. In dat land zijn heel wat bedrijven met het profiel dat we zoeken.”

Man in de straat

“Elke dag ga ik na of het grote gewicht van aandelen in de portefeuille wel gerechtvaardigd is”, stelt Vorndran. “Ik blijf ervan overtuigd dat we slechts aan het begin van een haussemarkt voor aandelen staan. De koers-winstverhouding van de markt kan in een context van lage rente oplopen tot 25 of 30.” Vorndran verwacht niet dat de obligatierente te sterk zal stijgen, “omdat niemand zin heeft in een slachting op de obligatiemarkten”. Hij is overigens ook van mening dat de kritiek aan het adres van Mario Draghi onterecht is. “Hij doet op een professionele manier wat van hem gevraagd is. Hij is de laatste over wie we moeten klagen.”

Net zoals vorig jaar blijft Philipp Vorndran pessimistisch over de toekomst van de eurozone. “Een grexit lijkt mij de wenselijke manier om de crisis van de eurozone duurzaam op te lossen. Maar de politieke leiders zullen er wellicht anders over beslissen. Ik ben er niet van overtuigd dat de man in de straat hetzelfde wil.” Hij is ook van mening dat de euro opnieuw plaats zou moeten maken voor nationale munten met vlottende wisselkoersen. Dat zou landen in moeilijkheden meer mogelijkheden bieden om een monetair beleid te voeren.

Strategische lijnen

“We organiseren elke maand een meeting waarin we de grote strategische lijnen voor onze portefeuilles bespreken, bijvoorbeeld een versterking van onze positie in dollar als de koers van de euro boven 1,15 dollar uitstijgt”, zegt Vorndran. “Maar uiteindelijk is de beheerder als enige verantwoordelijk voor de posities die hij inneemt. Hij kiest de veertig aandelen uit de lijst van 150 waarden die in onze portefeuilles kunnen worden opgenomen.”

Volgens Vorndran moeten beleggers met gezond wantrouwen kijken naar fondsen die beleggen in een groot gamma van soms niet-transparante financiële activa en die rendementen van 4 à 5 procent in het vooruitzicht stellen. “Die fondsen geven cliënten valse hoop dat ze die prestatie kunnen herhalen. Volgens mij kan dat de fondsensector nog zuur opbreken.”

Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II

Isin-code: LU1038809395

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content