Onbekend, onbemind?

Het zal u maar overkomen: als musicus tijdgenoot zijn van – bijvoorbeeld – J.S. Bach (1685-1750). Het is begrijpelijk dat alleen de allergrootsten een plaats veroveren in het collectief geheugen. Vaak ten onrechte, zoals blijkt…

Voor gitaristen is Sylvius Leopold Weiss (1686-1750) natuurlijk geen onbekende. Heel wat van zijn werk voor luit werd herschreven voor gitaar. Vanaf het begin van de 18de eeuw verloor de luit aan belang in de Europese muziek. Alleen in het Duitstalige gebied bleef het instrument overeind en dat was vooral te danken aan Weiss, waarover Wilhelmina Markiezin van Bayreuth het volgende schreef: “De befaamde Weiss, uitmuntend luitist die zijn gelijke niet heeft en die door al wie na hem komt alleen min of meer naar behoren geïmiteerd kan worden.” Dat zegt genoeg over het gehalte van deze muzikant.

In de voetsporen van de Duitse grootmeester – als imitatoren zo u wil – vertolken Robert Barto en Karl-Ernst Schröder vier sonates voor twee luiten van Weiss. Hoewel beiden uit een totaal andere wereld stammen – Barto is Amerikaan, Schröder een Duitser – vormen ze sedert 1987 een perfect duo dat in het wereldje van luitisten naam en faam bijeentimmert.

Een andere onbekende tijdgenoot van J.S. Bach en van Antonio Vivaldi (1678-1741) is Andrea Zani (1696-1757). Hij werd geboren in Casalmaggiore, op de linkeroever van de Po. De streek was Spaans gebied maar werd later toegewezen aan Karel VI, keizer van Oostenrijk. In het stadje heerste een intens muzikaal leven en vader Zani, zelf een verdienstelijk violist, introduceerde zoonlief in het ensemble dat religieuze diensten opluisterde. Of Zani al of niet Vivaldi ontmoet heeft, is niet bekend, maar de man had alvast de Italiaanse componeerstijl van de ‘prete rosso’ goed onder de knie. Hij had het geluk (zoals Weiss overigens) op reis te kunnen en kwam onder andere in Wenen, in die tijd zoals bekend ‘the place to be’ voor muzikanten.

Zijn kerkconcerten (Concerti da chiesa) worden hier vertolkt door de Compagnia de’ Musici onder leiding van Alessandro Ciccolini. Italiaanser kan niet meer…

Last but not least: tweemaal een schitterende uitgave!

Sylvius Leopold Weiss – Sonate per 2 liuti – Robert Barto & Karl-Ernst Schröder – Symphonia/Coda

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content