ONBEKEND EUROPA

Beleggen in overheidsobligaties uit opkomend Europa, het is de kernactiviteit van het fonds UBS (Lux) Bond Sicav Emerging Europe.

Fondsen die beleggen in obligaties uit de opkomende landen hebben geen goed jaar achter de rug. Het fonds UBS (Lux) Bond Sicav Emerging Europe, dat focust op de groeimarkten in Europa, haalde een gemiddeld rendement van 7,25 procent over de voorbije vijf jaar, maar het verloor 2,91 procent in 2013. De beheerder is Aristoteles Damianidis.

Kunt u uw strategie omschrijven?

ARISTOTELES DAMIANIDIS. “Wij passen onze beleggingsfilosofie al toe sinds 2005, en met succes. Onze aanpak is om twee redenen origineel. Ten eerste volgen we een nadrukkelijke anticyclische strategie. We nemen vooral posities in als de markt aantrekkelijk gewaardeerd is, zelfs als de koersen dan heel volatiel zijn. Ten tweede is een kwart van onze activa belegd in Centraal-Europese frontiermarkten zoals Montenegro of Albanië. In 2013 hebben we onze positie in die landen versterkt, om voordeel te trekken van hun aantrekkelijke rente. Het zijn landen die vaak maar één of twee obligaties uitbrengen en niet worden gevolgd door de grote brokers. We hebben ook de vrijheid om onze positionering aan te passen aan de marktomstandigheden.”

Belegt u in obligaties in lokale munt?

DAMIANIDIS. “We hebben een voorkeur voor uitgiften in sterke munten. Dat heeft vorig jaar bijgedragen tot onze betere prestatie ten opzichte van onze referentie-index. Maar na de sterke terugval van bepaalde valuta’s zijn we onze beleggingen in lokale munten geleidelijk aan het optrekken. Wij staan bijvoorbeeld neutraal tegenover de Turkse lira, met de mogelijkheid die later dit jaar te overwegen.”

Doet u aan markettiming?

DAMIANIDIS. “Dat is niet nodig. Je moet kijken naar wat goedkoop is en vervolgens zes tot twaalf maanden wachten om te zien of de koersen reageren. Als de koers waartegen je gekocht hebt goed is, word je beloond.”

Belegt u ook in bedrijfsobligaties?

DAMIANIDIS. “Ja, maar alleen in bedrijven waarvan de overheid aandeelhouder is. We willen obligaties van bedrijven waarvan de activiteiten nauw verbonden zijn met de evolutie van het land. Dat type emissies kan tussen 10 en 25 procent van de portefeuille uitmaken.”

Hebben de obligatiemarkten in opkomend Europa nog potentieel?

DAMIANIDIS. “De koersen hebben zich op een heel laag niveau gestabiliseerd, tot er meer duidelijkheid is over de conjunctuur in de eurozone. Maar sinds 2013 is er meer interesse voor die obligaties. Bovendien zijn de economische vooruitzichten in Centraal-Europa veel beter dan vijf jaar geleden. We blijven overwogen in de frontiermarkten, naast Hongarije of Roemenië. Voor obligaties in sterke valuta’s onderwegen we Polen en de Baltische landen, aangezien die minder potentieel hebben. Op korte termijn verwachten we dat de markten volatiel blijven, wat kansen zal doen ontstaan.”

UBS (Lux) Bond Sicav Emerging Europe

ISIN-code: LU0214905043

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content