Onafhankelijkheid als grote troef

Het West-Vlaamse audit-, accountancy- en belastingadvieskantoor Vandelanotte heeft nu ook een stek in Brussel. Dat moet helpen om te groeien, ook buiten de grenzen. En sinds kort hebben ook niet-familieleden een vinger in de pap.

Het West-Vlaamse accountantskantoor met hoofdzetel in Kortrijk werd zestig jaar geleden opgericht door Roger Vandelanotte. De leraar boekhouden was ook voorzitter van het Instituut der Accountants, later omgedoopt tot Instituut van Accountants en Belastingconsulenten. “We waren vooral bekend in West-Vlaanderen, maar de jongste jaren breidden we uit naar de rest van Vlaanderen.”

Vandelanotte groeide de voorbije jaren door fusies. De vestigingen in Brugge, Veurne, Deinze en Antwerpen zijn het resultaat van een overname of een samenwerkingsovereenkomst. De kantoren in Moeskroen en Brussel zijn de uitzonderingen; die werden van nul gestart. Vandelanotte tekende enkele maanden geleden ook een samenwerkingsovereenkomst met Fimico in Dender-monde, waarmee een blinde vlek in Oost-Vlaanderen werd opgevuld.

Tot voor enkele weken waren alle aandelen in handen van Koen, Hein en Nikolas Vandelanotte. Nu is het aandeelhouderschap verspreid over negen vennoten, die niet noodzakelijk familiebanden hebben. Eind vorig jaar had de familie beslist een deel van de aandelen aan andere medewerkers over te dragen. “Meer dan 80 procent van de aandelen blijft wel in handen van de familie. De uitbreiding van het aandeelhouderschap moet de verdere groei van Vandelanotte ondersteunen”, zegt Kristof De Boever, een van de nieuwe vennoten. Hij richtte tien jaar geleden het boekhoudkantoor De Boever en Dewulf op in Deinze. Vandelanotte nam het in april over.

Meer dan accountants

De jongste tien jaar kende Vandelanotte een sterke groei, met onder meer een verdubbeling van het personeelsbestand tot bijna 130 medewerkers. Het kantoor is opgedeeld in vier afdelingen: accountancy; tax & legal; audit en management support. Vorig jaar realiseerde het een geconsolideerde omzet van 12 miljoen euro.

Accountancy zorgt voor de meeste omzet, maar Vandelanotte wil meer zijn dan een accountantskantoor. “We streven ernaar de vertrouwenspersoon te zijn van onze klanten, vooral kmo’s, familiebedrijven en non-profitondernemingen. Als accountant willen we verder gaan dan louter boekhoudkundige en fiscale ondersteuning. Daarom bieden we ondersteunende diensten aan zoals vennootschaps- en sociaal recht, talentmana-gement en risicomanagement. Zodra er iets verandert in de wetgeving, de familiale situatie van de bedrijfsleider of de structuur van de onderneming willen we als eerste betrokken worden.”

Vandelanotte behoort tot de grootste tien accountancy- en auditkantoren in België. Hoe wapent het kantoor zich tegen de concurrentie van de Big Four en van gelijkaardige accountantskantoren? “Vandelanotte is een familiebedrijf en opereert onafhankelijk, terwijl de Big Four tot een netwerk behoren. We willen trouwens die onafhankelijkheid behouden. Voor onze doelgroep – middelgrote organisaties – vormen we een perfect alternatief voor de Big Four.” Het onderscheid met de andere middelgrote accountantskantoren is minder opvallend. “We hebben het voordeel dat we al zestig jaar bestaan, maar al bij al zitten we niet in elkaars vaarwater. Trouwens, kmo’s en familiale ondernemingen veranderen niet zo snel van accountant. Het gaat vaak om grote dossiers en dit is nog altijd een vertrouwensberoep.”

Fusies

Nieuwe groei moet volgens Kristof De Boever in de eerste plaats komen van de medewerkers. “We hebben veel werk zitten in bestaande dossiers. Ik denk bijvoorbeeld aan de wetgeving die wijzigt, de onderneming die groeit of structuren die aangepast moeten worden.” Goed gekwalificeerd personeel vinden, is echter niet gemakkelijk. Vandelanotte hield onlangs een jobbeurs in Kortrijk en slaagde erin een tiental nieuwe mensen aan te werven. “Jonge mensen rekruteren lukt nog. Het vinden van ervaren mensen verloopt minder vlot. Uitzonderlijk moeten we grotere opdrachten laten vallen, omdat we anders niet voldoende kwaliteit zouden kunnen bieden”, legt De Boever uit.

Een tweede groeipad ziet hij in het aantrekken van nieuw cliënteel. “Tevreden cliënten brengen nieuwe klanten met zich.” Ten slotte ziet het accountantskantoor ook groei in samenwerkingsverbanden en fusies. “Belangrijk is dat het over te nemen kantoor er dezelfde filosofie op nahoudt, hetzelfde soort klanten heeft en met gekwalificeerde mensen werkt. Ook de regio speelt een belangrijke rol. In West- en Oost-Vlaanderen zien we nog uitbreiding. In Limburg zijn we niet onmiddellijk geïnteresseerd, denk ik.”

Belangrijkste uitdaging voor Vandelanotte is het juiste advies geven op maat van de klant. “Fiscaliteit is zeer complex”, licht De Boever toe. “Daarnaast is er ook de heel snel evoluerende internationalisering. Heel wat ondernemingen werken grensoverschrijdend. Ook voor hen is het belangrijk correct advies te krijgen.”

Met de vestiging in Brussel hoopt Vandelanotte ook meer Europese aanbestedingen binnen te halen. “Het spreekt voor zich dat we het meest actief zijn in de ons omringende landen, zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland. We staan Belgische ondernemingen bij met advies wanneer ze een bedrijf in die landen willen overnemen en omgekeerd.”

De rest van de wereld probeert het accountantskantoor op te vangen met zijn lidmaatschap van het internationale netwerk The Leading Edge Alliance. Vandelanotte was vroeger lid van Moores Rowland International, maar zag zich genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuwe organisatie toen het netwerk uiteenspatte. The Leading Edge Alliance is in meer dan 300 steden aanwezig en telt 7500 medewerkers. Het kantoor ziet daardoor ook opdrachten komen uit Amerika en Azië.

De Boever ziet slechts één belangrijke bedreiging. “Als op Europees niveau beslist wordt om de benoeming van commissaris-revisor strenger te maken en alleen toe te passen voor grotere ondernemingen. Het Instituut voor Bedrijfsrevisoren heeft ooit berekend dat wanneer die Europese wet nu doorgevoerd zou worden, er maar een paar honderden mandaten zouden overblijven. Dat kan een bedreiging zijn.” (T)

Door Melanie De Vrieze/Foto Thomas De Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content