Omzet blijft dalen

© BELGA IMAGES

De kwartaalcijfers van IBM oogden vrij goed, maar op de beursvloer haalde het pessimisme toch de overhand. Het Amerikaanse technologieconglomeraat stootte de jongste jaren verscheidene afdelingen af, die weliswaar veel omzet genereerden, maar weinig winst opleverden. Dat is de reden waarom IBM zijn omzet maar liefst zeventien opeenvolgende kwartalen zag dalen. De groep slaagde er het afgelopen kwartaal nog niet in die negatieve spiraal te doorbreken. Al was ze er wel erg dicht bij. De omzet ging in het derde kwartaal op jaarbasis maar met 0,3 procent achteruit, tot 19,23 miljard dollar. Dat was ongeveer 200 miljoen dollar boven de consensusverwachting. Ook de winst per aandeel kwam met 3,29 dollar boven de prognoses uit.

IBM heeft de jongste jaren heel wat overnames gedaan. Dat is in 2016 niet anders. De groep kocht dit jaar al twaalf bedrijven voor een gezamenlijk bedrag van meer dan 5 miljard dollar. Ze droegen het voorbije kwartaal voor ongeveer 350 miljoen dollar bij aan de groepsomzet, of voor bijna 2 procent. Zonder die overnames zou de achteruitgang op jaarbasis groter zijn geweest. De hogere winst was te danken aan een lagere belastingfactuur en inkomsten uit patenten, die voor een deel eenmalig waren.

De winstverwachting voor het lopende boekjaar bleef ongewijzigd op 13,5 dollar per aandeel. Voor de rapportering groepeerde IBM een aantal activiteiten onder de noemer ‘strategic imperatives‘. Dat zijn de nieuwe groeipolen van de groep, die de achteruitgang van andere activiteiten moeten compenseren. Voorlopig lukt dat nog niet, maar het gewicht van die strategische activiteiten neemt wel toe. Het gaat om cloudcomputing, gegevensanalyse, artificiële intelligentie, mobiele diensten en beveiliging. De inkomsten uit die activiteiten groeiden op jaarbasis met 16 procent naar 8,3 miljard dollar, en zorgden voor iets meer dan 40 procent van de groepsomzet. IBM ligt daarmee voor op zijn schema, want aanvankelijk had het daarvoor op 2018 gemikt.

De brutowinstmarge (48%) daalde voor het vierde kwartaal op rij. IBM realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 2,43 miljard dollar. Het management bevestigde dat de vrije kasstroom over het volledige boekjaar aan de bovenkant van de eerdere verwachting tussen 11 en 12 miljard dollar zal uitkomen. IBM keerde in het derde kwartaal 2,2 miljard dollar uit aan de aandeelhouders, waarvan 1,3 miljard dollar in de vorm van dividenduitkeringen en 900 miljoen dollar via de inkoop van eigen aandelen. De groep heeft nog een budget van 3 miljard dollar beschikbaar voor toekomstige aandeleninkopen.

IBM had aan het einde van het derde kwartaal 10 miljard dollar aan liquiditeiten in kas. De totale schuld van de groep bedraagt 42,5 miljard dollar. Een groot deel van dat bedrag zijn geen echte schulden, maar werkkapitaal voor de financieringsafdeling van de groep (IBM Global Financing). Laten we die buiten beschouwing, dan bedraagt de schuld 16,4 miljard dollar. Een kwartaal eerder was dat nog 18 miljard dollar.

Conclusie

Analisten en investeerders waren bij een tweede lezing niet onder de indruk van de kwartaalcijfers van IBM. De technologiereus noteert tegen 11 keer de verwachte winst en met een korting tegenover het beursgemiddelde. Door het gebrek aan omzetgroei en de dalende marges kan IBM voorlopig ook geen aanspraak maken op een hogere waardering.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 25 oktober

DE OMZET DAALDE VOOR HET ACHTTIENDE KWARTAAL OP RIJ.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content