Oldtimers met een stekker

MERCEDES "Doordat we ons beperken tot Mercedes-Benz, kunnen we het proces standaardiseren." © Sergei Karpukhin/TASS

Monceau Automobiles bouwt klassieke Mercedessen om tot elektrische voertuigen. Het bedrijf uit Genk combineert zo de charme en de beleving met milieubewust rijden.

Hoe werkt Monceau Automobiles? “We strippen de oldtimers en bouwen ze weer op”, zegt CEO en medeoprichter Roel Pollen. “Alle onderdelen vernieuwen of reviseren we. We voorzien ze ook van een elektrische aandrijflijn en een batterijpakket. De auto’s zijn dus compleet nieuw en hebben een bereik van zo’n 300 kilometer. Doordat we ons beperken tot Mercedes-Benz, kunnen we het proces standaardiseren. Dat komt de kwaliteit ten goede.”

Hoe is het idee ontstaan? “Als autofanaat heb ik al diverse klassiekers gehad”, vertelt Pollen. “Sinds 2016 ben ik ook de voorzitter van een lokale energiecoöperatie. Het idee is ontstaan uit die combinatie. Klaas De Craemer had in zijn vrije tijd al eens een Mazda MX-5 op elektriciteit gemaakt. Tom Van de Cruys was op zoek naar een elektrische Mercedes SLC Coupé, maar vond die niet. In de zomer van 2019 kruisten onze paden toevallig. Samen hebben we Monceau Automobiles opgericht.”

Welk doelpubliek beoogt het bedrijf?“We richten ons tot mensen die graag in een stijlvolle klassieke Mercedes rijden, maar dan zonder de lasten die zo’n oldtimer vaak met zich meebrengt. Naast een nieuwe rijbeleving bieden onze elektroklassiekers het voordeel van CO2-neutraliteit, en zijn ze welkom in het groeiende aantal lage-emissiezones. De prijzen starten vanaf 159.000 euro, exclusief btw.”

Hoever staat Monceau Automobiles?“2020 zien we als het opstartjaar. In 2021 willen we maximaal zes auto’s uit de W107-serie ombouwen. Daarna zullen we de productie jaarlijks verdubbelen. Op termijn zullen we elke Mercedes kunnen transformeren. We denken ook dat we nog andere markten kunnen aanboren, bijvoorbeeld die van de componenten of de conversiekits.”

Waar komt de financiering vandaan?“Werkkapitaal is bij een start-up altijd een uitdaging. Tot dusver is Monceau Automobiles volledig gefinancierd met het eigen kapitaal van de oprichters. Later sluiten we een nieuwe kapitaalronde niet uit. Maar of die zal worden gefinancierd door de bestaande aandeelhouders of via extern kapitaal, is nog niet bepaald.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content