OLAZABAL AAN DE MACHT

José María Olazabal wordt kapitein van de Europese ploeg voor de Ryder Cup van 2012, die van 28 tot 30 september wordt gespeeld op het terrein van Medinah in Chicago. Op zijn 45ste wordt de Spanjaard de 23ste in de geschiedenis die de belangrijke rol op zich neemt en de tweede Spanjaard na Seve Ballesteros, winnaar in 1997 in Valderrama.

Olazabal is van Baskische afkomst en sloeg zijn eerste balletje toen hij amper twee jaar was. Dat gebeurde in de Real Golf de San Sebastian, onder het tevreden oog van zijn vader, die er greenkeeper was, en zijn moeder, toen verantwoordelijk voor de kleedkamers. Op zijn zevende werd hij Spaans kampioen bij de -9 en hij ging naar school in Fuenterrabia met maar één obsessie: in de sporen treden van zijn grote idool, Seve Ballesteros. Dat lukte trouwens aardig, want als amateur veroverde Ollie alle mogelijke titels in Groot-Brittannië, golfschool bij uitstek.

In 1985 stapte hij over naar de professionals en pakte hij de eerste plaats in de Europese ranking… ex aequo met Ballesteros. Alles samen won Olazabal een dertigtal toernooien en hij nam zeven keer deel aan de Ryder Cup. Twee keer stond hij in het winnende kamp: 1997 en 2006. Ballesteros en Olazabal vormden samen trouwens het beste dubbelteam ooit in four balls en foursomes: elf overwinningen en twee keer gelijk op vijftien wedstrijden.

Als kapitein volgt Olazabal de Schot Colin Montgomerie op en de missie is duidelijk: de titel die ondertussen al acht keer naar Europa ging (en zeven keer naar de Amerikanen) sinds de niet-Britse spelers in 1979 mochten meedoen, op het Oude Continent houden. Daarmee kan hij zijn naam toevoegen aan het prestigieuze lijstje van Europese kapiteins die de Ryder Cup wonnen: Tony Jacklin (1985, 1987) die ook kapitein was bij het gelijkspel in 1989, Bernard Gallacher (1995), Seve Ballesteros (1997), Sam Torrance (2002), Bernhard Langer (2004), Ian Woosnam (2006) en Colin Montgomerie (2010).

De Spanjaard kent de magie van de Ryder Cup trouwens zeer goed. “De twee overwinningen in de Masters van Augusta National in 1994 en ’99 waren absolute hoogtepunten in mijn carrière als speler, maar nooit was ik zo trots als nu met deze aanduiding als kapitein. Ik hou fantastische herinneringen over aan de Ryder Cup, zoals toen ik samen speelde met Seve. En toen ik vicekapitein was naast Faldo en Montgomerie, leerde ik heel veel over de Cup.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content