OK CONSULTING

Het bureau van Patrick Verschelde (41), oprichter en zaakvoerder van het hr-consultancybedrijf OK Consulting, ligt in de schaduw van de kerk van Aalbeke. Vanuit het moderne hoekpand speelt OK Consulting – OK staat voor Oplossingen & Kansen – de ambulante personeelsdienst voor een rist bedrijven. Als voormalig hr-manager voor De Witte Lietaer en later Barco deed Verschelde voldoende knowhow op om vanaf 2001 op zelfstandige basis aan de slag te gaan. De referentielijst waarvoor OK Consulting training en coaching heeft verstrekt, oogt met bedrijven als Campina, Picanol, Cargill, of Thermote & Vanhalst indrukwekkend.

“Ik ben allicht in tegenstelling tot andere hr-dienstverleners eerder een generalist,” zegt Patrick Verschelde. “Andere kantoren zijn meer gespecialiseerd in bijvoorbeeld loonadministratie of leerprocessen, ik bestrijk het hele spectrum.” Voor de verdere uitbouw van zijn hr-platform e-OK vond Verschelde in Condor Finance de objectieve gesprekspartner. “Via e-OK worden processen in verband met personeelsbeleid geautomatiseerd en geïntegreerd in de operationele organisatieopzet,” vat Verschelde samen. “Een kapitalisatie om de verdere ontwikkeling van e-OK te financieren en te commercialiseren hield een risico in, en dat risico wilde ik wel even objectiveren. Komt daarbij dat ik me de vraag stelde of ik een booststrategie dan wel een olievlekstrategie moest hanteren.”

Met de hulp van Filip Aelvoet stelde Patrick Verschelde zijn businessplan op. “Ik ken mijn business, maar ik ben geen financiële man,” stelt Verschelde. “Aelvoet stelt de ogenschijnlijk domme maar goede én pertinente vragen die je doen reflecteren op je business en je handelen.” Het businessplan vertrok van een investering van 250.000 euro, wat een serieuze impact had op het nog jonge bedrijf.

“Ik wilde vooral van de raad van wijzen horen of mijn plan realistisch was en hoe ik het diende te financieren.” Geen enkel taboe bleef overeind voor Verschelde, die zelfs het opgeven van zijn meerderheid als mogelijke piste aandroeg. “Je moet niet naar het panel stappen met vragen waarop je zelf het antwoord al weet.”

Uiteindelijk kreeg Verschelde van de raad te horen dat zijn businessplan goed in elkaar zat, maar dat hij allicht niet de juiste persoon was om het te commercialiseren. Hard verdict? “Neen, want ik weet dat ik geen verkoper pur sang ben.” Ook de financiering zou volgens het advies afhankelijk zijn van de snelheid waarmee het softwarepakket verouderd raakt. “Dat was een nieuw maar correct gegeven voor mij. Bij een gecontroleerde groei kan ik de winsten die de verkoop van de pakketten genereren herinvesteren. Ik vertrok van de piste dat ik snel wilde groeien en daardoor in ademnood zou raken. Ik wil snel vooruit, maar objectief gezien hebben ze gelijk. Een financiering is dus vandaag niet noodzakelijk, al zullen de eerstkomende zes maanden daarin beslissend zijn.”

Wél werd Verschelde door de raad van wijzen bevestigd in zijn rol van entrepreneur. Ook zijn strategie en businessmodel werden geprezen. En zijn vraagteken rond de financiering – waar het allemaal mee begon – werd omgezet in een concreet advies. “Door enkele kostenposten te verschuiven en mijn loon te herzien, moet ik er op deze manier ook geraken.” Niet slecht voor iemand die zelfs zijn bedrijf wilde verkopen om het de noodzakelijke groei te gunnen? “Klopt. Al heb ik de eerstkomende weken wel een gesprek met een venture capitalist. Maar ik vertrek nu vanuit een heel andere uitgangspositie. Het is een comfortgevoel, want het hoeft niet echt meer, terwijl ik twee maanden geleden nog absoluut een financiële oplossing moest vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content