OFFON

De Gentse informatica-distributeur Offon NV, met Pol Hauspie als voorzitter, heeft zijn activiteiten in Brabant uitgebreid met de overname van pc-dealer Access, het bedrijf van Koen Nootens. “Ik ben 56 en heb geen opvolger,” zegt Nootens, die Offon verkoos boven twee Waalse bedrijven die vooral belangstelling hadden voor zijn klantenportefeuille. De Tervurense pc-dealer boekte vorig jaar 400 miljoen frank omzet met de levering van IBM, Toshiba, Lexmark en ook wel Compaq aan grote klanten als Royale Belge, Electrabel, KU Leuven en enkele maatschappijen uit de Arco-holding. Access bvba, zestien mensen, had vorig jaar een nettowinst van 2,4 miljoen frank. “De naam en de winkel blijven, ik draai nog drie jaar mee. Operationeel verandert er niets,” zegt Nootens, die vooral de betere relatie met Compaq (Offon is een directe Compaq-dealer) als een pluspunt ziet. Omgekeerd kan Offon dan weer profiteren van Access’ status als Select Dealer van Microsoft. Select Dealers mogen op gebruik gebaseerde volumelicenties van Microsoft aan large accounts verkopen.

Access werkte jaren aan de ontwikkeling van een geïntegreerd bedrijfspakket op Digital Vax voor non-foodgroothandelaars, “een eind onder Baan“. Die activiteit, intussen omgezet in een NT-toepassing met Deense Navision-software als basis, wordt bij Offon verdergezet en zelfs uitgebreid, zegt Nootens ( Graham uit Wauthier-Braine is de lanceerklant).

Met de verkoop verzilvert Koen Nootens een in 1984 opgericht bedrijf waarvan het eigen vermogen intussen was aangedikt tot 19 miljoen frank. Offon betaalt ongeveer 45% van de (niet bekendgemaakte) overnameprijs in aandelen. Daarmee wordt Koen Nootens, in de woorden van gedelegeerd bestuurder Frank Debeurme van Offon, “een niet onbelangrijke aandeelhouder” van Offon, met een zitje in de raad van bestuur.

Ondanks zijn omzet van grofweg 1,4 miljard frank eindigde Offon in 1997 nog in het rood, zegt Frank Debeurme. “1998 wordt het jaar van het succes,” belooft hij. Offon schreef in 1996 liefst 106 miljoen af op zijn participatie in Compuvision Partners, maar wist zich sindsdien te versterken. Steunpilaren zijn vooral Compaq-dealer DV8 in Asse en Apple-verkoper Logic in St-Denijs-Westrem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content