OdeGand

Deelnemende artiesten: Abida Parveen (Pakistan), Harem Fasli (Turkije), Accordone met Marco Beasley en Pino Di Vittorio (Italië), Adesa (Ghana), Ensemble Explorations met Frank Braley (België) onder leiding van Roel Dieltiens, Mafalda Arnauth (Portugal), Philip Catherine & Erkan Ogur (België, Turkije), Enoch Arden, Fanfarrah (België), Jordi Savall (Spanje), Kontraste Köln (Duitsland), Twee Generaties Kuijken (België), Koninklijke Haoussa Fanfare (Niger), Tambours de Ganta (Burkina Fasso) en vele anderen.

Info en tickets: www.festival.be, tel.

De schoonheid van Gent ligt niet alleen bij zijn historische kerktorens en de mooie gevels in de binnenkuip. Het Festival van Vlaanderen heeft dat goed begrepen en trekt dit weekend zijn kamp op rond alle binnenwateren van Gent.

Onder het motto ‘Water in de wijk’, voor een keertje eens géén slecht gegeven, wordt op vrijdagavond 12 september het eerste deel van deze happening ingeluid. Vanaf 19.00 uur kunt u aan de Muide terecht voor een havenfeest met muziek en sterke schippersverhalen. Wat verder start in de Brugse Poort een muzikale optocht aan de Groene Vallei. Het socio-cultureel centrum Bij De Vieze Gasten neemt de rest van de avond in goede handen en biedt in de Reinaertstraat een gezellig onderdak aan al wie zin heeft om te feesten.

Op zaterdag 13 september zetten vele unieke zalen langs de oevers van de Leie, de Lieve, de Ketelvaart en de Schelde – zoals de Vlaamse Opera, Cercle Littéraire en het Geraard de Duivelsteen – hun deuren open voor een muziekminnend publiek. Naast de parels uit de klassieke en traditionele muziek die het Festival van Vlaanderen wereldwijd verzamelde, vallen er ook stukjes van die wereld te bezichtigen, zoals bij de vrouwen van Harem Fasli, die – getooid in de klederdracht van toen – de Ottomaanse haremwereld nieuw leven inblazen. Het Theater Tinnenpot vormt van 13.45 uur tot 18.00 uur het feeërieke decor voor de Minihappening. Kinderen tot veertien jaar kunnen er terecht voor animatie, ateliers en muziekvoorstellingen, met Warre Borgmans als verteller, rond het thema ‘water’.

Op het water in kwestie valt er ook veel te beleven. Met de waterpas, een passende benaming voor het dagticket, kunt u van op verschillende aanmeersteigers de boot nemen om een rondvaart te maken vol verrassende muziekacts en klankinstallaties.

Het grote slotevenement start om 22.00 uur, midden in het historische centrum. Aan de Graslei zult u zeker niet alleen staan om te genieten van het spektakel van vuur en muziek.

Ilka Stevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content