‘Obligaties houden stand’

Door de lage rente is het moeilijker geworden om met winst te beleggen in overheidsobligaties. Maar moeilijk gaat ook, zegt Brian Hess, fondsbeheerder van Brandywine Global.

Het Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund belegt alleen in overheidsobligaties van de hoogste kwaliteit. In de wetenschap dat de meest kwalitatieve Europese obligaties een rente van maximaal 2 procent bieden, lijkt dat op het eerste gezicht geen interessante belegging. Toch haalde het fonds een rendement van 7,8 procent in 2011, van 10,5 procent in 2012 en van 5,4 procent sinds begin dit jaar. Brian Hess, fondsbeheerder bij Brandywine Global Investment Management, licht het beheer toe.

Vaak wordt beweerd dat het door de lage rente gevaarlijk is te beleggen in obligaties. Hoe denkt u daarover?

BRIAN HESS. “Je mag het kind niet met het badwater weggooien. Goede beheerders van obligatiefondsen zijn altijd in staat degelijke prestaties neer te zetten. Uiteraard moeten ze het fonds wel op een actieve manier beheren. Dat doen wij. En ze moeten weten hoe ze profijt kunnen halen uit de evolutie van de markt. Elk moment van de cyclus biedt kansen, die je met beide handen moet grijpen.”

Waar kan je dan winst maken op de obligatiemarkten?

HESS. “Onder meer door te beleggen in de opkomende landen. We staan bijvoorbeeld zeer positief tegenover Zuid-Afrika. We hebben overheidsobligaties van dat land gekocht met een zeer aantrekkelijk rendement van 7,8 procent op dertig jaar. In Brazilië bieden overheidsobligaties een rendement van bijna 10 procent over een periode van acht jaar. Dat is niet onlogisch, aangezien de inflatie er 5 à 6 procent bedraagt.

“Bij die obligaties profiteren we ook van een wisselkoerseffect. We zijn ervan overtuigd dat de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse munt de komende twee jaar in waarde stijgen. In de eurozone zijn we nog altijd te vinden voor Italiaanse obligaties. Die drie posities brengen momenteel het grootste deel van ons rendement op.”

Zou u Griekse obligaties kopen?

HESS. “Nee, we zijn niet bereid alles te riskeren voor een hoog rendement. We zijn alleen geïnteresseerd in obligaties van de beste kwaliteit. We hebben geen Italiaanse overheidsobligaties gekocht, zolang we er niet zeker van waren dat het systeemrisico in Europa geweken was.”

Moet u vandaag niet meer risico’s nemen om nog rendement te halen?

HESS. “Als meer risico’s nemen betekent dat we moeten leren leven met een hogere volatiliteit, dan nemen we inderdaad meer risico’s. Onze portefeuille is volatieler dan in het verleden. Maar op lange termijn verliezen we ons kapitaal niet, en dat is wat telt. Zo’n risico nemen we niet. Uiteraard zouden we het liefst een Duitse Bund met een rendement van 5 procent kopen. Maar zo’n aanbod is op dit ogenblik niet te vinden.”

Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund

ISIN-code: IE00B23Z8Z66

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content