O HEILIGE COMMERCIE

Het oude kloostergebouw Regina Caeli in Oud-Turnhout, dat tot voor kort nog dienstdeed als schoolgebouw, moet binnenkort plaatsmaken voor een luxueus woon- en winkelcomplex. Alleen, de kogel is nog lang niet door… het klooster.

Wat ooit een tehuis was voor ouden van dagen – de bouwplannen dateren van 1942 – werd later een kloostergebouw en nog later een school. Vandaag is het complex Regina Caeli in Oud-Turnhout eigendom van de immobiliënfirma Cebel uit Ham. En die wil er een woon- en winkelcentrum van maken.

“De oorspronkelijke plannen om van het bestaande gebouw te vertrekken, zijn afgevoerd,” vertelt architect Ed Peeters. “Het ombouwen van een authentiek klooster, met al die kleine kamertjes, zou te duur worden. Het wordt dus afbreken.”

De totale oppervlakte zal 1 hectare bedragen en 60% woon- en 40% winkelfunctie herbergen. Met het oog op de industrie uit de regio komt er ook een hotel. Het zal later wellicht in zijn totaliteit worden afgesplitst.

“Het opzet van het complex is wonen in de stad weer aantrekkelijker maken, zoals het Structuurplan Vlaanderen voorschrijft. Om ook de ‘heilige koe’ een plaatsje te geven, is een ruime ondergrondse parkeergarage met 250 plaatsen voorzien,” aldus Peeters.

Bovengronds komen de winkels. Er wordt een aantal grote publiekstrekkers aangetrokken, maar omwille van de etalagefunctie krijgen de kleinere winkels een plaatsje aan de buitenkant van het complex. Peeters: “Op de bovenverdieping komen er 25 luxe-appartementen, enkele bejaardenflats met één slaapkamer en zo’n kleine 20 eensgezinswoningen. De voorziene 20 à 25 ‘lofts’ met een oppervlakte van om en bij de 100 m2 zijn vooral bedoeld om jonge mensen te lokken. Ze zullen aantrekkelijk worden geprijsd en omdat alleen de elementaire nutsvoorzieningen beschikbaar zijn, zullen ze een maximale creativiteit toelaten. Later kan de jonge koper de woning transformeren of opnieuw verkopen.”

Op papier ogen de plannen mooi, maar het resultaat is zeker nog niet voor morgen. Daarvoor is er nog te veel administratief werk aan de winkel. Zo moet het Bijzonder Plan van Aanleg worden aangepast. Omdat het oorspronkelijke gebouw zich in een blauwe zone – een zone van openbaar nut – bevindt, moet het BPA eerst worden gewijzigd in een woon- en handelszone. Een punt dat één of twee jaar in beslag kan nemen. Dan pas kan de bouwaanvraag worden ingediend. Met een beetje geluk zal het complex binnen drie tot vier jaar realiteit zijn. De aanvankelijke kostprijs van het project, vertrekkend van het authentieke gebouw, bedroeg 250 à 300 miljoen frank. Nu de plannen zijn gewijzigd en compleet van nul wordt vertrokken, zal de investering veel groter zijn. Het definitieve prijskaartje is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content