Door Pieter van Doveren
...

Door Pieter van DoverenNew York is, dankzij de goedkope dollar, een ideale stad voor een korte vakantie. De metropool biedt alles om jong en oud, rijk en arm bezig te houden. Daar hoort zeker het gevarieerde voedselaanbod bij. Waar immigranten samenkwamen, verschenen etnische eethuisjes. Zo werd New York een echte eetstad waar bijna alle keukens van de wereld zijn vertegenwoordigd. Creatieve koks gaan nog een stapje verder en mengen invloeden uit verschillende windstreken tot een smakelijke fusion kitchen (ook wel cross-culture cooking genoemd). Voor wie van gestileerd dineren houdt, zijn er chique restaurants te kust en te keur. Trendhoppers vinden dan weer voldoende plaatsen waar ze aan food entertainment doen. Laatste trend zijn de dessertrestaurants of dessertbars met een spijskaart die voor het grootste deel uit nagerechten bestaat. ChikaLicious is de pionier en opende in 2003 in East Village. Voor 12 dollar serveren ze hier een driegangenmenu van nagerechten. Meer recent openden P*ong in West Village en Graffiti in East Village. De koks experimenteren door zoet en pikant of zoet en zout samen te brengen. Ook de popcornbakkers uit de Garrett Shops (garrettpopcorn. com) adviseren hun bezoekers om de zoete smaak van CaramelCrisppopcorn te combineren met kaaspopcorn. Het overgrote deel van de New Yorkers blijft echter conservatief en haalt een shot op straat of in snacks en fastfood parlors. De beste hotdogs eet je bij Nathan's Famous (de hoofdzetel bevindt zich op Coney Island, op de hoek van Stillwell en Surf Aves). Een Joodse bagel eet je met sesamzaad of gedroogde ui en bij voorkeur bij H&H Bagels. Een broodje pastrami is een lekkernij en een maaltijd op zich. Reuben staat voor een gegrilde sandwich met corned beef, zuurkool, Zwitserse kaas en mosterd (uitgevonden in 1914 door Arnold Reuben in Reuben's Sandwich Shop). New York heeft alles: in- en uitlooprestaurants als pizzeria's, cafetaria's, koosjere deli's, hamburgerstations, Mexicaanse tortilla- en arepasverkopers, Indiase samosoventers, wokhaltes, sushifabrieken of stops voor een vegetarische wrap. De mix van rassen en kookstijlen maakt van NY een waanzinnig interessante melting pot. Wanneer je bij dit overdonderende aanbod ook nog constateert dat blank en zwart hier hoffelijk zijn tegen elkaar, dan kan het niet anders of je loopt als foodie met een gelukzalig gevoel door de stad. Tussendoor rust je uit bij Starbucks voor een koffie met parfum van cinnamom (kaneel). En wanneer je even het noorden kwijt bent, zijn de cosmopolitans blij om de vreemdeling weer op de goede weg te helpen. (T)