Nummer één van de wereld

De Mexicaanse Lorena Ochoa kent het geheime recept. Om toernooien te winnen en goed te leven.

Lorena Ochoa is 26 en al twee jaar de nummer één in het professionele damescircuit. Twee jaar geleden sloeg ze een 62 op het toernooi Kraft Nabisco, een van de vier majors bij de dames. Dat is een absoluut record in een major, zowel bij de dames als de heren. De atletisch gebouwde Mexicaanse, afkomstig uit Guadalajara – 1m69 met lange en fijne spieren – bevestigde halverwege april nog maar eens dat ze de te kloppen speelster is, toen ze op de Mission Hill Country Club in Rancho Mirage (Californië) de eerste major van het jaar won. Vorige zomer was ze al de beste in de British Open, zodat ze nu nog de US Open en het LPGA Championship moet winnen om de Grand Slam binnen te halen.

De Mexicaanse domineert het vrouwengolf, maar lijkt eigenlijk meer op Phil Mickelson dan op Tiger Woods, de nummer één bij de mannen. Ze bulkt van talent, maar kan ook een viervoudige bogey slaan die haar kaart om zeep helpt. Het neemt niet weg dat ze zich onoverwinnelijk acht. “Ik begin altijd aan een wedstrijd om te winnen”, is haar devies. Dankzij haar fysieke training heeft ze een heel doeltreffende swing, die vooral bovenaan heel compact is. Vanaf de tee slaat ze dan ook almaar verder, terwijl ze vorig jaar met een gemiddelde van 245 meter al op de derde plaats van de profspeelsters stond. Dit jaar sloeg ze al eens een bal 282 meter ver.

Met haar grote kracht voelt ze zich ook beter in de rough, terwijl haar putting aan precisie blijft winnen. Ochoa is er immers in geslaagd haar grootste leemte in te vullen: vroeger kapte ze haar bal vooruit. Zelfs de Zweedse Annika Sörenstam, jarenlang de bes-te speelster van de wereld, zegt luidop dat Lorena Ochoa nu ongenaakbaar is. “Ze is sterk, ze speelt aanvallend naar iedere hole en ze kijkt nooit achterom. Het enige wat ze nu nodig heeft om de Grand Slam te pakken, is pieken op het juiste moment.”

Van de hoogdagen van Sörenstam heeft Ochoa onthouden dat ze ook aan haar privéleven moet denken om goed in haar vel te zitten. Eind vorig jaar bracht ze dan ook de hele maand december door bij haar naasten, in haar huis aan de kust in San Juan de Alima, zonder dat ze ook maar één club aanraakte. Hooguit wat fysieke training, vissen en waterski. Sinds kort heeft ze ook een relatie met Andres Conesa, de CEO van AeroMexico, en ook dat brengt stabiliteit in haar leven. Plezier maken kan ze ook: na haar overwinning in de Kraft Nabisco sprong ze in de waterplas bij de achttiende hole. Normaal gezien doen alleen de winnaar en zijn caddie dat. Deze keer sprong bijna de hele entourage van Ochoa in het water.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content