Nummer 1

Rory McIlroy De Noord-Ier dankt zijn eerste plaats aan zijn regelmaat. © GET

Rory McIlroy is opnieuw de nummer één van de wereld. Het is van 13 september 2015 geleden dat hij nog eens de internationale ranglijst aanvoerde. Die terugkeer dankt de Noord-Ier vooral aan zijn indrukwekkende regelmaat: in de jongste vijftig toernooien finishte hij niet minder dan dertig keer in de top tien.

Alles samen stond McIlroy al 97 weken bovenaan de internationale hiërarchie. Daarmee is hij derde in de hedendaagse golfsport, na de Amerikaan Tiger Woods (683 weken) en de Australiër Greg Norman (331). De Engelsman Nick Faldo stond ook 97 weken op plaats één.

Op zijn dertigste is Rory McIlroy in groten doen. Speltechnisch was hij nooit beter, maar ook mentaal: hij toont nu veel meer maturiteit dan vroeger. Alsof zijn huwelijk met de Amerikaanse Erica Stoll rust in zijn leven heeft gebracht. McIlroy duikt niet meer om de haverklap op in de roddelrubrieken, zoals toen hij een relatie had met de tennisspeelster Caroline Wozniacki. Verbaal waagt hij zich niet meer op glad ijs, zoals vroeger. “De golfsport heeft me wijzer gemaakt, en geduldig leren te zijn. Ik zeg niet meer tegen mezelf ‘je moet dat toernooi absoluut winnen’. Dat geeft je een druk die eigenlijk niet hoeft. Ik concentreer me liever op kleine dingen die je samen helpen je doel te bereiken. Zo zet ik iedere dag nieuwe doelen uit, die ik dan probeer te bereiken. Ik installeerde zelfs de app Freedom op mijn smartphone, om zeker te zijn dat ik niet te lang bezig ben met dat ding.”

Speltechnisch en mentaal was Rory McIlroy nooit beter.

Ondertussen koestert McIlroy de ambitie om nog eens een toernooi van de Grand Slam te winnen. Hij heeft er nog maar vier achter zijn naam: de US Open (2011), het PGA Championship (2012 en 2014) en de British Open (2014). Dat lijstje wil de Noord-Ier absoluut nog uitbreiden met de Masters, een toernooi waar hij altijd minder presteerde of pech had. Zoals in 2011, toen hij bij de afslag van de laatste ronde met een ruime voorsprong het klassement aanvoerde, maar onder de druk bezweek. Het parcours van Augusta is nochtans op zijn maat gesneden.

Vorig jaar won Rory McIlroy vier mooie toernooien: het Players Championship in Sawgrass, de Canadese Open, het Tour Championship in Atlanta en het WGC in Sjanghai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content