Norman niet naar de Masters

De carrière van Greg Norman zit in het slop. Hij is niet welkom op het Masterstoernooi in april.

Onlangs luidden oceanologen de alarmklok: de haai wordt met uitsterven bedreigd. Misschien ook wel op de golfbaan, want het gaat Greg Norman niet voor de wind. De Grote Witte Haai speelt in april niet mee in de Masters, een toernooi dat hij sinds 1980 nog maar drie keer heeft gemist. Alleen is het geen blessure of ziekte die hem deze keer van de afslag houdt. Norman speelt gewoon niet goed genoeg om zich rechtstreeks te kwalificeren, en kreeg zelfs geen wildcard.

Vorig jaar kreeg hij wel zo’n uitnodiging, en eindigde hij op de 36ste plaats. In een verder verleden werd hij er al drie keer tweede. Zoals in 1996, toen de Australiër op zondag nog het klassement aanvoerde, zes slagen beter dan Nick Faldo, maar uiteindelijk vijf slagen minder goed deed dan de Brit. In 1987 verloor hij van Larry Mize op de tweede hole van de play-off, toen Mize een chip van op 45 meter binnen speelde. In 1986 sloeg Norman een bogey op de achttiende hole en eindigde hij een slag achter Jack Nicklaus.

Als Norman – momenteel de nummer 121 in de wereld – vóór eind maart nog in de topvijftig raakt, kan hij alsnog deelnemen aan de Masters. De Australiër is nu 48 jaar en beseft dat de hoogdagen van zijn carrière achter hem liggen. Niettemin hoopt hij nog een toernooi te kunnen winnen. Misschien zelfs een major? “Verleden jaar eindigde ik in de British Open op vier slagen van de winnaar. Alles is dus nog mogelijk,” klinkt het optimistisch.

“Als ik aan de Masters denk, dan herinner ik me alleen maar leuke dingen,” zegt Norman. “En toch ben ik ook een beetje blij dat ik er dit jaar niet aan deelneem. Denk maar aan die polemiek rond de weigering om vrouwen te laten meespelen. Deze editie van de Masters zou wel eens de geschiedenis kunnen ingaan als het toernooi waarin de discussies in de marge belangrijker waren dan wat op de golfbaan gebeurde.”

Ondertussen trok Norman in Melbourne opnieuw de baan op, en betreurde hij openlijk het gebrek aan enthousiasme van zijn landgenoten. “Het gaat de golfsport niet voor de wind in Australië. Onze topspelers moeten dat dringend inzien en opnieuw Australische sponsors warm maken voor onze sport. Onze profspelers moeten meer doen dan gewoon goed presteren: ze moeten deelnemen aan alle interlands. Ze moeten beseffen dat ze ambassadeurs van de golfsport zijn, want er is werk aan de winkel.”

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content