NOORD-AMERIKA

Canada

Groei bbp: 2,0 %

Bbp: 1.788 miljard (ppp: 1.452 miljard)

Inflatie: 1,4 %

Bevolking: 34,7 miljoen

Bbp per hoofd: 51.530 (ppp: 41.860)

De Conservatieve regering van premier Stephen Harper gebruikt de meerderheid die ze in 2011 in de wacht sleepte om haar programma door te drukken zonder dat ze nog gehinderd wordt door de politieke patstelling tijdens de zeven jaar van minderheidsregime. Binnen de perken van de bezuinigingen omvat dat programma een aantal milieumaatregelen, een hervorming van de financiële regelgeving en de verkenning van nieuwe buitenlandse markten. Economische tegenwind van bezuiden de grens en lagere wereldwijde grondstoffenprijzen houden de economie tegen.

IN DE GATEN HOUDEN

Stuivertje wisselen. De regering haalt de economische banden met belangrijke overzeese markten aan om af te geraken van de grote afhankelijkheid van de Amerikaanse consumenten. In 2012 kan het tot een akkoord komen met de EU.

Mexico

Groei bbp: 3,1 %

Bbp: 1100 miljard (ppp: 2035 miljard)

Inflatie: 3,8 %

Bevolking: 115,0 miljoen

Bbp per hoofd: 9570 (ppp: 17.700)

De Partido Revolucionario Institucional (PRI) leidde het land 71 jaar vooraleer ze in 2000 door de kiezers aan de dijk werd gezet. De economische onzekerheid en het onbeteugelde drugsgeweld beu, halen de kiezers in juli de PRI waarschijnlijk opnieuw binnen. Tot aan de verkiezingen stagneert het wetgevende werk en daarna zou de uittredende Partido Acción Nacional wel eens de hervormingen die ze zelf opstelde, kunnen blokkeren. De noodzakelijke opknapbeurt van de arbeidswetgeving, de energiemarkt en het administratief systeem moet nog een jaartje wachten. Intussen diept Mexico in de strijd tegen de drugskartels de samenwerking met de Verenigde Staten uit. Er opereren, stilletjes en zonder veel poeha, meer Amerikaanse inlichtingenagenten en politiemannen binnen de Mexicaanse grenzen.

IN DE GATEN HOUDEN

Slaatjesdag. De Nacht van de Radijzen in Oaxaca, die in december georganiseerd wordt, brengt groentesnijders uit heel Mexico samen op het centrale plein van de stad.

Verenigde Staten

Groei bbp: 1,3 %

Bbp: 15.604 miljard (ppp: 15.604 miljard)

Inflatie: 2,1 %

Bevolking: 316,3 miljoen

Bbp per hoofd: 49.340 (ppp: 49.340)

De campagnes voor de presidents- en parlementsverkiezing in november nemen elk uur van de politieke kalender in beslag. Barack Obama komt op voor een tweede ambtstermijn op een moment dat de werkloosheid op het hoogste peil staat in dertig jaar. Dat plaatst hem in een uiterst kwetsbare positie. Zijn kansen bij de verkiezingen hangen evenzeer af van zijn eigen staat van dienst als van wie zijn Republikeinse tegenkandidaat wordt. Nomineren de Republikeinen een kandidaat uit de marginale rangen van de Tea Party, dan verliezen ze; kiezen ze voor een meer gematigd iemand, dan zit Obama in nesten. Ook de economie zit in de rats, al wordt een nieuwe recessie – ternauwernood – vermeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content