Nogmaals nieuw

Louvain-la-Neuve staat voor de tweede uitdaging in zijn bestaan. Nu de transfer van de faculteiten voltooid is, wacht de volgende belangrijke stap: een echte stad worden.

De oplettende bezoeker merkt het meteen: Louvain-la-Neuve verandert van gezicht. Dat begint met de inwoners. Terwijl de stad enkele jaren geleden nog een grote meerderheid studenten telde, wordt de bevolking vandaag steeds talrijker en meer gevarieerd.

De charmes van Louvain-la-Neuve zijn duidelijk: een aangename omgeving, gekenmerkt door een verkeersvrij centrum en omringd door vier erg homogene buitenwijken (Biéreau, Hocaille, Lauzelle en Bruyères). Ook de configuratie van de stad evolueert. De recente aanleg van het station is daar een mooi voorbeeld van.

De academische overheid maakt geen geheim van haar bedoeling: de stad moet een nieuwe aantrekkingspool van Waals-Brabant worden. “De organisatie van het universiteitsleven is jarenlang onze prioriteit geweest,” zegt Jean-Claude Nihoul, directeur van het Bestuur van Domeinen. “Nu is deze fase achter de rug en kunnen wij onze energie eindelijk concentreren op de voltooiing van het stadscentrum. We willen door een harmonieuze ontwikkeling de economische, commerciële en socioculturele functies uitbreiden.”

PROJECTEN BIJ DE VLEET.

Welke zijn de plannen voor de voltooiing van de binnenstad? Het eerste en ongetwijfeld ook het belangrijkste, zowel qua omvang als qua investering (ongeveer 7 miljard) moet een interessante combinatie van winkels, kantoren en woningen opleveren. Dit initiatief van projectontwikkelaar Wilhelm & Co. ligt sinds 1994 op de tekentafels. Na vele palavers en onderhandelingen zijn alle betrokkenen ( UCL, plaatselijke bewoners, ontwikkelaar) het nu met elkaar eens. Het handelscomplex aan de Avenue de l’Est en de Place de l’Université zal onderdak bieden aan een gezinsgericht ontspanningscentrum van 4500 vierkante meter. Een nieuwe hoofdstraat, de Rue Charlemagne, zal de Place de l’Université verbinden met de Grand Place, zodat de momenteel verzadigde Grand’Rue wordt ontlast. Er komen handelszaken, kantoren en woningen. De bioscoop zal aan de Grand Place worden gebouwd. “Die lokalisatie zal bezoekers naar het centrum trekken, die een verkeer zullen scheppen dat heel het project ten goede komt,” vindt Jean-Luc Son, de verantwoordelijke voor de stadspromotie. “De bioscoop komt naast de grote aula, een polyvalent auditorium voor verschillende soorten culturele en academische evenementen. Het project is een initiatief van de universiteit, met Philippe Samyn als architect. De uitvoering zou binnenkort moeten beginnen. Bovendien verhuist het museum van Louvain-la-Neuve, dat nu in de faculteit Letteren en Wijsbegeerte is ondergebracht, eveneens naar deze buurt.”

Een andere belangrijke parameter is de woongelegenheid. Ook hier is er geen gebrek aan initiatieven. De bedoeling is eenvoudig: een grote diversiteit van woningen scheppen die aan de nodige kwaliteits- en standingnormen voldoen. De uitbreiding van Bruyères heeft men toevertrouwd aan projectontwikkelaar Houyoux. Het is een project van 25.000 vierkante meter aan de rand van het meer, met ongeveer 350 appartementen en een reeks woningen die uitblinken op het vlak van kwaliteit, comfort en ruimte. Investeren in Louvain-la-Neuve houdt voor een ontwikkelaar weinig risico in, meer dan 60% van de woningen wordt immers op plan verkocht. De grote vraag heeft uiteraard een weerslag op de verkoopprijzen, die voor appartementen geschat worden op 42.000 frank per vierkante meter tot meer dan 52.000 frank per vierkante meter, naargelang van de standing.

VP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content