NOG NIET TE LAAT VOOR FLORIDA

Een van de cliënten van advocaat Jean-Marc Goossens is de zoon van een rijke industrieel. De man verkocht zijn Belgisch vastgoed en kocht op Normandy Island in Miami een schitterende villa aan de waterkant.

“Hij verkocht zijn villa in Knokke voor ongeveer 4 miljoen euro en hij heeft zijn villa aan de baai in Miami, met zwembad en aanlegsteiger, gekocht voor 2,6 miljoen dollar”, vertelt Goossens. “Samen met zijn vrouw en zijn twee kinderen heeft hij alles achtergelaten. We hebben hem geholpen in Miami een filiaal op te richten van zijn Belgische vennootschap, die hij voortaan van daaruit managet. Hij betaalt nu amper 25 procent inkomstenbelasting, terwijl hij in België vlot over 50 procent ging. Onlangs heb ik ook een echtpaar restauranthouders uit Knokke meegenomen naar Miami. Die zijn al aan hun tweede aankoop toe en zijn opgetogen over het huurrendement en de snelle meerwaarde van hun belegging.” De zakenadvocaat laat zich forfaitair vergoeden voor zijn diensten, wat ook de omvang van de investering is. Zijn rol gaat veel verder dan die van een vastgoedmakelaar: Hij begeleidt zijn klanten van het begin tot het einde, van de organisatie van de reis tot de eventuele wederverkoop. “Aanvankelijk voelde ik me niet aangetrokken tot het vastgoed, noch tot Miami”, geeft Goossens toe. “Ik gaf algemeen advies in internationale investeringen. Door de beurscrisis heb ik me, net als mijn klanten, moeten aanpassen.”

Hij is enthousiast over de transparantie en de vlotte manier van onderhandelen in de Verenigde Staten. Alle gegevens over vastgoed dat te koop en te huur staat, worden gecentraliseerd en officieel en uitvoerig opgelijst op het internet. Iedereen kan dus nagaan wat er te koop staat en welke prijs of huur toegepast wordt in een bepaald gebouw, en dat verdieping per verdieping.

“Niets gebeurt hier in het zwart. Dat is ook niet nodig, want de belasting op de meerwaarde bedraagt slechts om en bij 10 procent. Fraude wordt streng bestraft met effectieve gevangenisstraffen. Er zijn ook geen notariskosten of registratierechten. De transactie gebeurt tussen de kopers, bijgestaan door hun raadgever, en een neutrale closing agent – doorgaans is dat een advocaat. De kosten van de transactie bedragen hoogstens 3 procent.”

Maar is het nog wel het goede moment om te kopen in Florida? “Er zijn nog uitstekende zaakjes te doen, zonder al te veel risico”, antwoordt Goossens. “Eind 2008 bereikten we op de bodem. We waren zeker dat het weer bergop zou gaan, maar niemand had verwacht dat het zo snel zou gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content