“Nog meer nieuwe Ikea’s”

In Zaventem is een nieuwe Ikea opengegaan. Staffan Jeppsson, 45 en directeur-generaal van Ikea Belgium NV, is moe maar tevreden.

De advocatenzoon uit Malmö raakt al lang niet meer van streek bij de lancering van een nieuwe vestiging. Twintig jaar geleden is Staffan Jeppsson bij Ikea begonnen. Hij was amper zes maanden in dienst of hij werd al naar Brussel gestuurd om er nieuwe vestigingen te openen. Hij had een diploma Business Administration van de universiteit van Göteborg op zak en sprak een aardig woordje Frans. Nederlands leren verliep iets moeilijker: “Vlamingen geven je geen kans en schakelen onmiddellijk over op het Engels.”

In 1983 landde Jeppsson in Brussel, net na de overname van GB Home Stock door Ikea. De jonge Zweed had alleen ervaring als student en bagpacker: na zijn studies verkende hij zonder een cent op zak de eilanden van de Stille Zuidzee. Bij zijn terugkeer werd hij aangeworven door de Zweedse meubelgigant in de dop. Opdracht: het Ikea-concept toepassen in het buitenland.

Het was een periode dat er nog geen naam bestond voor zijn functie. “Bij Ikea loopt de top van de hiërarchie uit in een heel brede basis. Iedereen, van de caissière tot de directeur, spreekt elkaar aan met de voornaam. Ik hou wel van die pretentieloze omgang.” Die houding is meer dan een laagje vernis. De 1400 Belgische werknemers zijn verantwoordelijk voor een omzet van 265,2 miljoen euro, in vier vestigingen. “Zij maken het verschil. Daarom wil ik ook dat Ikea wordt beschouwd als een betere werkgever dan de concurrentie.”

Na Brussel lanceerde Jeppsson vestigingen in Montreal en Toronto. Nadien, van 1987 tot 1990, was hij directeur in Parijs. Zijn tweede verblijf bij ons begon op 1 januari 2000. Op dat ogenblik verliet hij zijn post in het hoofdkwartier van Ikea in Humlebaek in Denemarken, waar hij assistent was van de stichter van de groep, Ingvar Kamprad (76).

Staffan Jeppsson hoopt de komende jaren nog drie of vier Ikea’s te kunnen openen. Daarbij kijkt hij naar de oostkant van Brussel, Gent, Charleroi, Aarlen en het noorden van Antwerpen.

Serge Vanmaercke [{ssquf}]

Staffan Jeppsson (45).

Is: directeur-generaal van Ikea Belgium NV.

Vrije tijd: gezin.

Nieuwe Ikea’s komen er mogelijk ten oosten van Brussel, in Gent, Charleroi, Aarlen en het noorden van Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content