Nog groener dan vroeger

De groene pot ‘Echte Luikse Siroop’ is een klassieker op Belgische ontbijttafels. Maar producent Meurens heeft meer in de kast staan.

“In die tijd was er op de Hollandse markt vraag naar granenstroop en biologische zoetstoffen,” vertelt Léopold Meurens, die samen met zijn broer Philippe gedelegeerd bestuurder is. “Dat is een heel ander vak. De reactie van de andere partners was niet bepaald positief. Dat verbaasde ons, want wij vonden dat het tijd was voor diversificatie. Aangezien de anderen er in 1994 nog altijd niets voor voelden, hebben wij, de drie broers, deze site in Herve overgenomen, de activiteit opgestart en Meurens Natural opgericht.”

De basisactiviteit van Meurens Natural richt zich tot de voedingsmiddelenindustrie: fabrikanten van olie, koekjes, jam, snoep, kant-en-klare maaltijden… “Ons proces is milieuvriendelijk en onze granenstroop is de enige niet geraffineerde stof op de markt die geen sucrose bevat,” zegt Meurens. “Alles is biologisch, en we houden alles in de gaten van de boerderij tot hier.”

Meurens Natural is goed voor een omzet van ruim 6,2 miljoen euro (250 miljoen frank) en heeft zeventien mensen in dienst. Het exporteert vooral naar Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Engeland en in mindere mate ook naar de Scandinavische landen en de Verenigde Staten. Meurens: “We hebben ook grote Belgische klanten, zoals Vandemoortele. Onze stroop wordt momenteel in de Belgische kleinhandel verkocht door OAO en Lima, en gedistribueerd door Delhaize ‘De Leeuw’ en door Dam Hert aan gespecialiseerde winkels. We zitten in een vrij moeilijke sector. De markt groeit dan wel makkelijk, maar je moet de landbouwers motiveren en ze garanties op lange termijn geven.”

Jacqueline Remits

foto TENDANCES 25 OKTOBER 2001 BLZ 32

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content