Nog even wachten met een ultraportable

Ook bij ons komen momenteel laptops met minischerm op de markt voor 300 euro. Geschikt voor jongeren en al wie van gadgets houdt. Maar voldoen ze voor het bedrijfsleven?

De techneuten wachtten er al enige tijd op. En de goedkope ultraportables, zoals de Eee PC of de Aspire One, vinden nu ook stilaan de weg naar onze markt. De constructeurs werken al enkele jaren aan miniatuurversies van hun laptops. En sinds kort zijn vooral de lowcostmodellen trendy, aangevoerd door de Eee PC van de Taiwanese constructeur Asus. Voor nauwelijks 300 euro lijkt de Eee PC niet alleen aantrekkelijk voor de oorspronkelijke doelgroep (de opkomende landen en de mensen met een laag inkomen): er werden immers al meerdere miljoenen exemplaren wereldwijd verkocht. Dit model wordt sinds enkele dagen ook in onze winkels aangeboden en de concurrenten staan in de startblokken. Is dit een eenvoudig gadget of kan het ook werkelijk professioneel gebruikt worden?

“Ideaal voor wie geregeld onderweg is”, zegt Valérie Van Belle, marketingmanager bij The Phone House. Dat klopt, want de ultraportable van Asus weegt nauwelijks 1 kilo en is niet groter dan een half A4’tje, met een 7″-scherm zoals de meeste van zijn concurrenten. Dus bijzonder gemakkelijk in een hand- of andere tas op te bergen.

Prestaties nog beperkt

Qua prestaties stellen de ultraportables zich voor de basistoepassingen tevreden met het strikt noodzakelijke: surfen op het internet, e-mails lezen, werken met Skype of met een eenvoudig kantoorprogramma (OpenOffice). “De dagdagelijkse activiteiten in een bedrijfsomgeving zijn beslist mogelijk”, zegt Yves Cluckers, productmanager IT en Accessoires bij MediaMarkt. “Toch moeten we erbij vermelden dat deze 7″-ultraportables nog beperkt presteren.” Ze beschikken maar over een beperkt geheugen (4Gb voor de Eee PC 701), minder krachtige processors, enzovoort. Doorgaans is er ook geen dvd-lezer, maar wel voldoende connectiviteit om een extern toestel aan te sluiten. En vergeten we ook niet het beperkte gebruiksgemak door het kleinere schermformaat. “Ik denk dat vooral de fans van technologische gadgets het doelpubliek zijn van de ultraportables”, besluit Cluckers. Toch sluit hij niet uit dat sommige bedrijven dit model ook wel kopen als tweede pc voor bepaalde werknemers. Bijvoorbeeld als praktisch hulpmiddel om presentaties of tabellen aan te passen. Alleen moeten dan nog, net als voor elk ander bijkomend toestel in het bedrijf, de nodige maatregelen genomen worden voor de synchronisatie en het risico van gegevensverlies.

Het lijkt ons verstandig om nog enkele maanden te wachten voor u zich als bedrijf op de eerste ultraportables op de Belgische markt stort. Ook al zijn ze in theorie vlot integreerbaar in uw IT-omgeving. Vooral omdat de komende maanden nog heel wat nieuwe modellen op de markt komen. Zoals de opvolger van de Eee PC 701 en enkele producten van Acer, Dell of Packard Bell. Inclusief meer geheugen en betere prestatievooruitzichten.

Door Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content