“Noem me geen wereldverbeteraar”

“Schrijf nu niet dat ik een wereldverbeteraar ben,” drukt Olivier Marquet ons op het hart. “Dat klinkt zo moraliserend. Ik heb er gewoon plezier in om mijn steentje bij te dragen.”

Het accent van Olivier Marquet verraadt geenszins zijn afkomst. Een toehoorder zou hem zonder twijfelen een Waalse of Brusselse afkomst toeschrijven. Totdat hij eventjes in zijn moerstaal begint te converseren. “Geboren en getogen in Antwerpen,” schatert hij.

De aanstelling van Marquet op 1 september als directeur van de Belgische vestiging van de Triodos Bank ging gepaard met ander groot nieuws. De Nederlandse bank met filialen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk kon een kapitaalverhoging van 17 miljoen euro aankondigen. Dat brengt het kapitaal van de bank op circa 96 miljoen euro.

Het nieuwe geld moet de internationalisering van de bank, die initiatieven voor duurzame ontwikkeling zoals ecologie, onderwijs en cultuur hoog in het vaandel draagt, versnellen. “Mijn taak bestaat erin om de naamsbekendheid van Triodos in België te verhogen en de sectoren en producten waarin we actief zijn te verbreden,” legt de nieuwe directeur uit.

De loopbaan van Marquet startte na een kandidatuur in de rechten verrassend in het onderwijs. “Ach ja, ik wilde mijn steentje bijdragen en iedereen heeft zo zijn eigen capaciteiten. Daarom koos ik voor het onderwijs,” zegt Marquet. Maar zijn nakende vaderschap en het bescheiden loonzakje dat hij ontving in het onderwijs, deden Marquet besluiten bankdirecteur bij Anhyp te worden. Daar klom hij snel op tot het hoogste niveau. Als directeur van de afdeling Treasury ontving hij in 1993 van The Wall Street Journal de prijs van beste fondsmanager voor obligaties. In 1996 stapte Marquet het toenmalige BBL (nu ING) binnen als directielid, verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van BBL-fondsen.

Zonder België te verlaten, bouwde Marquet bij ING een internationale carrière uit. “Misschien is een verhuizing naar het buitenland er toevallig nooit van gekomen. Maar ik apprecieer de leefkwaliteit in België en geloof in het gezegde ‘oost west, thuis best’.”A.G.

B.L. n

“Het zal de nodige diplomatie en empathie vergen om alle partijen op één lijn te zetten.”

“Mijn taak bestaat erin om de naamsbekendheid van Triodos in België te verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content