NOBLESSE OBLIGE

Is Raynier van Outryve d’Ydewalle ooit brutaal of woest? Allicht, maar dan steeds ver van de openbare waarneming. In de wereld van de Vlaamse financiën is de elegante West-Vlaamse edelman een jarenlang voorbeeld van bekwaamheid, toewijding en discretie. Verfijning in taal, kleding, hobby’s en relaties is vandaag geen algemeen kenmerk van het jonge Vlaamse kapitalisme. Raynier van Outryve evenwel draagt driedelige pakken, kiest met zorg hemden en dassen en afficheert de Barbour Style: de kleding van de Britse zondagsjager. Dat verwekt een schijn van dilettantisme bij wie hem niet kent aan de onderhandelingstafel, in de raden van bestuur of tijdens internationale zakenreizen. Iets wat wordt gelogenstraft door Raynier van Outryves veertigjarige staat van dienst als succesvolle financier in de openbare sector.

Nadat hij negentien jaar de Investeringsmaatschappij van Vlaanderen ( Gimv) voorzat, neemt Raynier van Outryve (64 j.) afscheid. Einde mei staat zijn vervanger, professor Herman Daems, klaar. Formeel zwaait Raynier van Outryve af op het einde van dit jaar. Gisteren evenwel werd intellectueel een punt gezet achter de Gimv-tijd. Die negentien jaar zijn het vruchtbaarste deel van zijn veertig jaar als bankier en financier.

In 1980 startte Raynier van Outryve, met zijn onafscheidelijke Brugse streekgenoot, directeur-generaal Gerard van Acker (sedert de hervorming na het KS-avontuur in 1994 de man van de dagelijkse leiding), de Gimv met een kapitaaltje van 400 miljoen frank. 1980 was het jaar van de bedrijven in moeilijkheden en de groeiende antipathie voor de staatsinterventie. De jongste cijfers zijn een eigen vermogen van 29 miljard frank, een nettoresultaat van 3,5 miljard frank en een beurskapitalisatie van 92 miljard frank. Sedert 1997 noteert 30% van de Gimv ter beurze en de kans is reëel dat de Vlaamse regering – de hoofdaandeelhouder – tijdens de volgende legislatuur dat percentage met nog eens 20% zal verhogen.

De familie van Outryve d’Ydewalle verwierf haar adelbrieven onder de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia en stamt uit het Kortrijkse ommeland, de dorpen Outrijve en Edewalle. Jaarlijks vergadert de familievereniging van de uitgebreide stam. De vader van Raynier van Outryve en de oud-gouverneur van West-Vlaanderen, Pierre van Outryve d’Ydewalle, waren broers. De tak van Raynier is geworteld in Beernem, waar generatie na generatie een van Outryve de burgemeesterssjerp droeg. Het romantische familiekasteel Drie Koningen is het decor van vreugde en verdriet en de jaarlijkse vergaderplek van dichters, schrijvers, architecten en filmers. De moeder van Raynier van Outryve, van de Waalse adel, begon met de Vlaamse poëziedagen op Driekoningen, een traditie die van Outryve jr. op zijn manier voortzet. Vader van Outryve was journalist van het Rexistische blad Le Pays Réel – waarvan hij in 1938 afstand nam toen hij ontdekte dat Rex-leider Léon Degrelle werd betoelaagd door de Italiaanse fascisten. De Duitse bezetter pakte journalist van Outryve op en hij verdween in nacht en nevel toen Raynier tien was. Zijn weduwe had vier kinderen.

Raynier van Outryve studeerde rechten en economie aan de KU Leuven, was gegrepen door de financiële wereld en liep stage bij de Britse National Provincial Bank in Londen en de Bank Lambert. Vervolgens startte hij bij de NMKN in de roemrijke periode van Robert Vandeputte. De overheidsbank NMKN financierde de expansie van het Belgische bedrijfsleven met zachte leningen. Die goedbedoelde ingreep leidde tot balansen waarbij de verhouding tussen het eigen en het vreemd vermogen uit de haak geraakte. Raynier van Outryves basis was de NMKN, hij werd echter geregeld kabinetsmedewerker en kabinetschef van de ministers of staatssecretarissen Vlerick, Ackermans, Dhoore en Mark Eyskens.

In 1980 kreeg Raynier van Outryve de kans om over te stappen naar het risicodragend kapitaal. De Gimv werd een verrijking van het Vlaamse financiële landschap. Jarenlang deed de overheidsfinancier wat de privé-sector vertikte. Barco was een van de eerste geslaagde reddingsoperaties. De participatie Barco weegt vandaag 36% in de Gimv-portefeuille.

Raynier van Outryve is de Vlaamse expert van het risicokapitaal en ontdekte zijn passie tijdens een lange reis door de VS. Op uitnodiging toerden hij en Gerard Van Acker apart door Amerika. Gerard Van Acker werd op sleeptouw genomen door de Securities and Exchange Commission, Raynier van Outryve door de Small Business Investment Corporation en de Small Business Administration, brandhaarden van de jonge beweging van het venture capital. Die ervaring rond de jaarwisseling 1980 heeft de volgende negentien jaar van Raynier van Outryve sterk gekleurd. Hij is de radicale pleitbezorger van het zaaigeld in Vlaanderen en bouwde nauwe betrekkingen op met binnenlandse en buitenlandse gelijkgestemden, onder meer bij de European Venture Capital Association die hij jarenlang presideerde.

Een akelige periode voor Raynier van Outryve was 1989-1994, toen de Gimv voor de Vlaamse regering de opdracht uitvoerde om een superholding te zijn met onder zich KS, de Vlaamse Milieuholding, Gimvindus. De verwarring en de schandalen vergden hun tol voor de faam van de hoofdrolspelers, de samenhang van de ploeg en de doelmatigheid van de overheidsfinancier. Raynier van Outryve: “We hebben die situatie onder de knie gekregen door de toewijding van talentvolle medewerkers die trouw bleven, door de aandeelhouder die koos voor het belang van de Gimv en de continuïteit, door de evolutie van de economie met haar privatiseringen, beursnoteringen en de stijgende belangstelling voor het risicokapitaal.” Zonder Gimv geen Innogenetics, L&H, Kinepolis, Xeikon en vele andere. Raynier van Outryve: “Ik word nijdig als ik hoor dat wij groot werden door geschenken van de overheid. Dat is gelogen. De Gimv betaalde reële prijzen voor al haar participaties.”

Raynier van Outryve heeft zichzelf beloofd niet in het zwarte gat weg te zinken dat velen bespiedt na een drukke baan. Hij is actief in de bescherming van het bouwkundig erfgoed bij de Koning Boudewijnstichting en de Stichting Vlaams Erfgoed (een jonge Vlaamse kopie van de National Trust in Groot-Brittannië). De belangrijkste uitdaging bij dat werk is het zuinig beheer van de verworven domeinen en gebouwen en hun herbestemming. Daar horen rekenkunde en balansanalyse bij, wat perfect past bij Raynier van Outryve.

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content