Nieuwe vertraging voor digitale tv

Als Telenet zijn overeenkomst met de intercommunales wil naleven, kan het geen offerte voor set-top boxen meer uitschrijven. Pakken wat je pakken kan, is de boodschap.

Wie denkt dat Callahan, de moeder van Telenet, het moeilijk heeft in België, leest de Duitse pers niet. Na de gedeeltelijke overname van het kabelnet in Noord-Rijn Westfalen herdoopte Callahan het bedrijf Ish. Sindsdien zijn woordspelingen op Ish niet meer uit de krantenkoppen te slaan: Peinlish, Ish kann nicht mehr, Ish spinne (ik word gek), Ish versteh Dish nisht – u vult maar in. Callahan zou het netwerk gaan verbeteren, maar zorgde voor griezelverhalen over wegvallend beeld, verdwijnende kanalen, onbereikbare helpdesks, vermiste installateurs en zo meer. Misschien niet verwonderlijk dat de beoogde abonnee-aangroei niet werd gehaald en dat ook in Duitsland, door hogere uitgaven en lager dan verwachte inkomsten, het geld opraakt.

In die omstandigheden heeft Ish nog altijd geen offerteaanvraag uitgeschreven voor digitale set-top boxen, de apparaatjes die tv’s moeten toelaten om digitale programma’s te ontvangen en die de onvolprezen interactieve tv mogelijk moeten maken. Ish had indicatief kunnen zijn voor Telenet, dat al evenmin een offerteaanvraag heeft uitgeschreven. Volgens de overeenkomst met de gemengde intercommunales moesten de Mechelaars de technische voorbereiding voor het digitale platform per 11 juni klaar hebben. Tijdens de zomer zou dan een pilootproject worden opgezet. “Dat is nog altijd ons officiële tijdschema,” zegt woordvoerster Kris Naessens.

Maar duidelijk is dat Telenet hopeloos achterop raakt als het nu nog een offerteaanvraag uitstuurt voor een set-top box die niet kant en klaar op de markt is. “Als je nu nog over de specificaties moet onderhandelen met een constructeur, dan de ontwikkeling doen en vervolgens de productie, dan zit je zo negen tot twaalf maanden verder,” zegt Herman Smedts, verantwoordelijk voor set-top boxen bij Philips. “Vandaar dat ik Telenet aanraad om een goedkope en bestaande doos te kiezen. Honderd procent interactiviteit op een tv is toch niet voor morgen.”

Die redenering zou de kansen van Canal+ Technologies – de enige set-top box op de Vlaamse markt – ernstig verbeteren. Hoewel, de suggestie van Herman Smedts is niet zonder eigenbelang: Philips in Hasselt is de producent van die doos.

B.L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content