‘Nieuwe investeringen voor vaccins’

WIE

Emmanuel Amory (59)

IS

Managing director GSK België

WAS

Na zijn studie industrieel ingenieur ging Amory van 1988 tot 2005 aan de slag bij het farmabedrijf Baxter. Hij leidde er vijf Europese vestigingen. In 2005 stapte hij over naar GSK België, waar hij tot mei dit jaar vice-president international operations was. Hij leidde in die periode zo’n twintig vestigingen in dertien landen.

WIL

Bij de aanstelling van Amory maakte GSK bekend dat de focus de komende jaren op de verdere ontwikkeling van de vaccindivisie ligt. GSK liet zich wat wegduwen in het gevecht om de ontwikkeling van een coronavaccin. Gevolg was dat het farmabedrijf wegzakte van de eerste naar de vierde plaats op de wereldranglijst van de grootste farmabedrijven. “We hebben veel meer concurrenten dan voor de coronacrisis”, zegt Amory. “We moeten ons constant heruitvinden en nieuwe manieren zoeken om aantrekkelijk te blijven.”

De nieuwe managing director kondigde een investering aan van 70 miljoen euro voor de productie van een vaccin tegen het respiratoir syncytieel virus, een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Het geld komt boven op de aangekondigde 330 miljoen euro voor de site in Waver. GSK werkt al vijftien jaar aan de ontwikkeling van dat vaccin, dat een plaats krijgt naast Mosquirix, het vaccin tegen malaria. “Een Belgisch succes en een wereldwijde primeur”, benadrukt Amory. De vaccintak van GSK is goed voor 20 procent van de omzet, of 7,8 op 39,5 miljard euro.

Amory wil ook de afdeling voor medicijnen zonder voorschrift onderbrengen in een volwaardige bedrijfsentiteit. “Dat is een van de belangrijkste beslissingen van de voorbije twintig jaar”, zegt hij. “De divisie zal deze maand op de Londense beurs noteren onder de naam Haleon. Ze is goed voor meer dan 11 miljard euro omzet.”

VRIJE TIJD

Reizen, gastronomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content