Nieuwe harde schijf nodig? Interne of externe?

Is uw pc de jongste tijd opvallend traag? Dan is uw harde schijf misschien wel vol. Een nieuw toestel hoeft u daarom nog niet meteen te kopen, u kunt zich ook een nieuwe harde schijf aanschaffen of, makkelijker nog, kiezen voor een extern model.

Reacties: e-trends@trends.be

Op een nieuwe pc ondervindt u zelden problemen met de harde schijf. Na verloop van tijd stapelen de bestanden zich op en er komt een moment van indigestie. Zo-dra u te dicht bij de limieten van de schijf zit, lijden de prestaties van de pc daaronder. Zware bestanden, zoals foto’s of videofragmenten, kunt u alvast op een cd of dvd branden. Maar de echte oplossing brengt alleen een nieuwe harde schijf, intern of extern.

Vanaf 50 euro

Interne harde schijven zijn in het algemeen goedkoper en sneller dan externe modellen. Ze passen perfect in een gewone pc, die meestal plaats biedt voor twee of meer schijven. Een harde schijf installeren, is niet eenvoudig. Vervangt u het model door een groter exemplaar, moet u ook alle software opnieuw installeren.

Als u alleen tamelijk kleine bestanden opslaat (zoals teksten, e-mails en enkele foto’s), heeft het geen zin veel geld uit te geven aan een uit de kluiten gewassen snelheidsmonster. Een Word-bestand neemt zelden meer dan enkele tientallen kilobytes in beslag, PowerPoint-presentaties hooguit enkele megabytes. Voor zulke eisen is elke harde schijf op de markt geschikt. Dan hebt u al een exemplaar vanaf 50 euro.

Let wel op de aansluiting: voor interne modellen hebt u de keuze uit SCSI (zeldzaam, alleen op professionele pc’s), IDE (de norm) en SATA (een nieuwe standaard, vaak in combinatie met IDE). Voor externe modellen gaat het om USB 2.0 of Firewire.

Een typisch intern model draait vandaag op 7200 toeren (oudere modellen op 5400, wat ze iets trager maakt bij het lezen en schrijven van bestanden), kan 100 gigabyte opslaan en kost amper 100 euro. Wilt u een groter en sneller exemplaar, dan loopt de prijs op tot 300 en zelfs 1000 euro. Die laatste variant is alleen interessant voor professionals die veel met digitale videobeelden werken.

Externe schijf

Harde schijven voor een laptop zijn letterlijk een paar centimeter kleiner en kunnen daardoor ook minder gegevens opslaan. Het betekent ook dat u meer geld moet neertellen en genoegen moet nemen met minder prestaties. Een laptopschijf is zelden groter dan 100 gigabyte en draait meestal op 5400 toeren.

Een externe harde schijf kan dan handig zijn, ook al zijn die modellen duurder en minder snel dan vergelijkbare interne schijven. Zo betaalt u voor 100 gigabyte al snel 200 euro. Maar ze zijn natuurlijk erg interessant om grote bestanden te vervoeren of gegevens met andere gebruikers te delen. Daarnaast is het een manier om de capaciteit van uw computer uit te breiden zonder schroevendraaier of bezoek aan een technicus.

Geavanceerde modellen sluit u niet rechtstreeks aan de pc aan, maar kunnen in een netwerk gebruikt worden, waardoor ze tegelijkertijd ter beschikking staan van alle pc’s. Dat kan steeds vaker ook zonder kabels, via een WiFi-verbinding (zie Trends, 10 februari 2005). De meest gangbare aansluiting blijft USB (liefst de nieuwste en snelste versie: USB 2.0).

Hoewel ze mobiel zijn, moet u toch beseffen dat externe harde schijven kwetsbaar blijven. Ze al te stevig door elkaar schudden, kan leiden tot gegevensverlies. Een externe harde schijf is dus minder geschikt om mee te nemen op reis. Dan kunt u beter een beroep doen op een grote USB-stick. Een model dat tot 1 gigabyte kan opslaan, kost momenteel minder dan 100 euro.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content