NIEUWE ECONOMISCHE CULTUUR

Op de industriezone Mechelen-Noord komen alweer bedrijventerreinen vrij. De vzw Mechelen-Noord, een belangenvereniging van de plaatselijke bedrijven, neemt de coördinerende rol over van de overheid bij de selectie van potentiële nieuwkomers.

Hoeveel industriezones in Vlaanderen organiseren maandelijks een happy hour? Ze zijn waarschijnlijk op één hand te tellen. De industriezone Mechelen-Noord doet het alvast wél, via de gelijknamige vzw.

Drie jaar geleden zag de belangenvereniging van de nauwelijks vijftien jaar jonge, en al 130 bedrijven tellende industriezone, het levenslicht. De vzw telt 83 leden-bedrijven. “We zijn uitgegroeid tot een dienstverlenende vereniging die diverse taken van de overheid heeft overgenomen,” analyseert voorzitter Mark Oosterlynck. Bij de vzw werkt Oosterlynck gratis, de andere werkuren brengt hij door als general manager Benelux van de nv Leroy Somer, producent van elektrische aandrijfsystemen. “Er is opnieuw industriegrond vrij in Mechelen-Noord. Kandidaten die zich willen vestigen, komen steeds meer bij onze vzw terecht. Wij kunnen hen immers meteen naar de juiste contactpersonen verwijzen: zowel voor de aansluitingen door de nutsbedrijven, de milieuvergunningen als diverse certificaten. En we zorgen ervoor dat potentiële zakenpartners elkaar leren kennen.”

Dat kan onder meer tijdens het maandelijkse happy hour. Dat behoort tot de “culturele manifestaties”. Maar de vzw publiceert ook een driemaandelijkse newsletter. Bewegwijzering, veiligheid en het onderhoud van de industriezone zijn hete hangijzers die de voorbije jaren met het stadsbestuur werden aangekaart. “De relaties tussen bedrijven en stadsbestuur evolueren positief. Maar politiek en business zijn totaal verschillende werelden,” lacht Mark Oosterlynck fijntjes. “De politieke besluitvorming verloopt heel traag. In de industrie wordt er korter op de bal gespeeld.”

Toch verwierven de bedrijven resultaten die tellen. De aansluiting naar de autoweg werd vorig jaar voltooid, bussen van De Lijn rijden voortaan in de industriezone. Bovendien houdt de vzw Mechelen-Noord zelf de informatieborden met de namen van de diverse bedrijven up-to-date. Jaarlijks zijn er immers een twintigtal nieuwe bedrijven die de plaats innemen van vroegere ondernemingen. Vanaf september kunnen de bedrijven van Mechelen-Noord ook hun afval kwijt op het containerpark van de intercommunale Igemo, die vandaag alleen met particulieren werkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content