NIEUWE BRAINDRAIN

DUBBELPORTRET.

In de regio rond Chicago wemelt het van de Belgen, gaande van een dokter in de holistische geneeskunde, over studaxen aan een van de topuniversiteiten tot een rist jonge afgestudeerden, dikwijls met MBA-diploma, die daar werk hebben gevonden, carrière maken en er in eerste instantie niet aan denken om terug naar hun vaderland te keren. De professionele opportuniteiten, de beloning en de stimulerende werkomgeving houden hun ginds. Wij brengen u een dubbelportret.

Philippe Geyskens

“Wat mis ik het meest ?” “Phil” Geyskens kijkt peinzend. “Mijn familie. Vroeger miste ik de koffie, maar dat is verholpen dankzij Starbucks die in Chicago op letterlijk elke hoek een koffiehuis openden. En dan de oude sociale omstandigheden, en zelfs dat…”

Philippe Geyskens is senior research engineer bij Impact Forecasting, L.L.C., een softwarebedrijf dat anderhalf jaar geleden opgericht werd door Aon – Combined Insurance Companies of America, Amerika’s grootste verzekeringsmakelaar. Opdracht aan de thans 50 werknemers van Impact Forecasting : een stuk software produceren dat hen moet toelaten om voor grote verzekeringsportfolio’s de blootstelling aan risico’s te meten.

“De risico’s waar wij mee bezig zijn, zijn natuurlijke rampen. Namelijk aardbevingen in Californië en orkanen in Florida,” specificeert Geyskens die met zijn ouders in Leuven tweemaal per week correspondeert via e-mail. “We hebben een aantal alternatieven onderzocht en e-mail bleek de meest efficiënte en goedkoopste oplossing. We hebben een pc’tje gekocht, ik heb hen een paar lessen computergebruik gegeven en alles vlot prima,” zegt hij zichtbaar tevreden.

De bestaansreden van Impact Forecasting lijkt evident. De Northridge Earthquake van ’91 heeft voor 15 miljard dollar schade veroorzaakt, waarvan 9 miljard frank moest worden uitbetaald door de verzekeringsmaatschappijen. Idem dito naar aanleiding van Andrew die in ’92 over Florida raasde.

Het is overigens zijn kennis over aardbevingen die Philippe Geyskens bij Impact Forecasting bracht. Na een diploma burgerlijk bouwkundig ingenieur aan de KU Leuven (’87) en twaalf maanden legerdienst op het ministerie van Openbare Werken start hij aan een doctoraat over structurele betrouwbaarheidsanalyse. Met een IWT-beurs trekt hij voor zes maanden naar dé specialist in dit domein, Armen Der Kiureghian aan de University of California – Berkeley. Na het beëindigen van zijn doctoraat vertrekt Philippe Geyskens opnieuw naar Berkeley, voor postdoctoraal onderzoek. Juni ’96 vindt de Leuvenaar dat het tijd is om een echte baan te zoeken en hij solliceert. In België, bij onder meer Belgonucléaire, in Europa, bij onder meer EDF France, in de VS. Uit het oude continent krijgt hij alleen negatieve antwoorden, van het Californische EQE International krijgt hij het meest aantrekkelijk aanbod, maar meewerken aan een starter lijkt hem het meest uitdagend. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds vorig jaar werkt hij in hartje Chicago.

Trudy Vanhove

Na een aantal hopeloze pogingen om haar naam Geertrui correct te laten uitspreken, prijkt er nu op haar kaartje Trudy Vanhove, M.D., Ph.D.. Haar functie : Associate Director Clinical Research, Pharmaceuticals bij Abbott International Division, de internationale afdeling van Abbott Laboratories. Abbott Laboratories is in de metropool Chicago zo omvangrijk dat de regio waar de kantoren zijn gevestigd, een 30 mijl ten noorden van Chicago stad, Abbott Park heet (mét eigen postnummer). Wonen doet Trudy Vanhove in Bucktown, een opkomende jonge wijk. Trudy is naarstig op zoek naar een eigen optrekje. België is dus definitief uit haar planning geschrapt ? “Wel, voor mijn belastingen is het interessanter,” antwoordt Geertrui Vanhove.

Geertrui Vanhove werd geboren in Veurne, woont van haar elfde tot haar zeventiende in Nederland en trekt dan naar Leuven, waar ze geneeskunde studeert en nadien een aggregaat haalt voor hoger onderwijs. Dan volgt de verhuis, met een beurs, naar Stanford voor twee jaar specialisatie in de klinische farmacologie en een spoedcursus… Arabisch. Geertrui Vanhove : “In Europa is de perceptie van een farmacoloog een arts die niet aan de bak komt. Hier zijn het zeer opgeleide mensen.” Nog tijdens haar Ph.D.-opleiding krijgt ze aanbiedingen van onder meer Merck, Abbott en Sandoz. Dat ze in de Verenigde Staten wou blijven, stond als een paal boven water. “Eén, hier zijn véél meer carrièremogelijkheden. Twee, de professionele werksfeer ligt mij beter. In Europa luistert men naar een titel, hier speelt je kennis een rol. Zolang je met de juiste argumenten afkomt, kan en mag je met het hoogste niveau, in je bedrijf en in je specialisatie, overleggen.”

Bij Abbott International is Trudy Vanhove verantwoordelijk voor de klinische en postmarketing (testen met de concurrerende producten) research wereldwijd Europa, Azië en Zuid-Amerika van het antibioticum Clarithronycine, de HIV-proteoseremmer Ritonavir en het epilepsiegeneesmiddel Depakot. Ook de ondersteuning aan het wetgevende aspect zoals patentbescherming voor deze drie producten valt onder haar bevoegdheid. In haar vrije tijd speelt ze dwarsfluit of gaat ze zeilen.

PHILIPPE GEYSKENS (IMPACT FORECESATING) Cultureel en sociaal is Amerika een totaal andere maatschappij, maar professioneel heb ik hier de meeste opportuniteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content