“Nieuwe 7-nummers overbodig”

Minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) krijgt scherpe kritiek van Beltug, de organisatie van zakelijke telecomgebruikers, op zijn plan om een nieuw soort telefoonnummers in te voeren. Nummers met de prefixen 70 en 79 wil hij reserveren voor diensten die ‘netwerkonafhankelijk’ zijn en niet meer toewijzen aan een mobiel of vast netwerk. Beltug vindt dat “de nummering nieuwe ontwikkelingen en diensten mogelijk moet maken” – en niet hinderen.

Het voorstel-Verwilghen wil wel toelaten dat geografische nummers doorgeschakeld of ‘nomadisch gebruikt’ worden, maar alleen ‘occasioneel’ en voor zover oproepen naar nooddiensten op dergelijke nummers worden geblokkeerd. Beltug noemt die voorwaarden te beperkend. Bedrijven investeren al jaren om werknemers één vast oproepnummer geven, onafhankelijk van de plaats waar ze op een bepaald moment actief zijn ( free seating). Ook hun telewerkers kunnen zo op hun vaste nummer worden gebeld. Die productiviteitsverbetering alleen ‘occasioneel’ toelaten, is niet te verantwoorden, vindt Beltugdirecteur Danielle Jacobs. Daarbij de oproepen naar noodnummers blokkeren (omdat de juiste locatie van de oproeper niet noodzakelijk bekend is), is zo mogelijk nog ongerijmder. Een technische oplossing uitwerken, zoals voor mobiele netwerken is gebeurd, zou logischer zijn, vindt Beltug.

Dan is er nog de idee om speciale nummers in te voeren – een ‘persoonlijk’ nummer dat begint met 70 voor particulieren en ‘netwerkonafhankelijke’ nummers die beginnen met 79 voor bedrijven. Op zich is het onderscheid tussen die twee al dubieus in tijden waarin telewerk de grenzen doet vervagen. Fundamenteler is de kritiek dat er helemaal geen speciale nummers nodig zijn voor iets dat nu al met de gewone nummers gebeurt (zoals automatisch doorverbinden naar gsm). Hebben we recentelijk niet massaal geïnvesteerd in infrastructuur om onze huidige nummers te behouden als we van operator veranderen, vraagt Beltug zich af. Zelfs de Europese Conferentie van Post- en Telecommunicatieadministraties (CEPT) adviseerde in mei 2006 dat gebruikers hun nummers moeten kunnen blijven gebruiken voor verbeterde en nieuwe diensten. Laat staan, zo vinden de zakelijke gebruikers, dat er ook nog eens een nieuw en gereguleerd tarief zou moeten worden ingevoerd.

Marc Verwilghen wil zijn KB nog voor de verkiezingen publiceren. De consultatie erover sloot deze week af. Beltug had vergeefs om meer tijd voor overleg gevraagd.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content