Nieuwbouw getroffen door de crisis

BLANKENBERGE. Omdat de consumptiecrisis bleef aanhouden, vond de enorme voorraad nieuwe appartementen minder afzet. Voor wie wou profiteren van prijsverlagingen betekende dat uiteraard een buitenkansje.

Sinds een paar jaar gaat Blankenberge gebukt onder de nieuwbouw. Iedere koper kon zich dan ook met recht en reden afvragen of, in de context van een kwijnende nieuwbouwmarkt, de prijzen inderdaad serieus zouden dalen. Volgens de lokale vastgoedactoren bestaat er geen enkele twijfel: 2009 was een moeilijk jaar en dat is dan nog een understatement.

De jaarlijkse statistieken die door de federale overheid opgesteld worden en die gebaseerd zijn op de tweedehandsmarkt nuanceren die stelling enigszins: er ligt voor de secundaire markt in Blankenberge weliswaar nog geen prijsstijging, maar evenmin een merkelijke daling in het verschiet. De appartementen zouden bijvoorbeeld met amper 1 procent in prijs gedaald zijn tot 208.000 euro.

Bart Vandemoortele van het agentschap Immo Marina is de onbetwiste lokale marktleider. Hij heeft het over een prijsstabilisering of hoogstens een lichte daling van 5 procent. Meer niet. “Er staan nog wat panden te koop op de dijk, maar eigenaardig genoeg blijft de vraag daar uit. We krijgen meer vragen binnen voor eigendommen tussen 150.000 en 200.000 euro. Voor dat bedrag vind je nog wel een klein appartement in het centrum van de gemeente.”

Als het thema nieuw vastgoed aangesneden wordt, windt Bart Vandemoortele er geen doekjes om: “Er lopen op dit ogenblik 25 nieuwbouwprojecten in Blankenberge. De enige die verkocht geraken – en dan nog mondjesmaat – zijn de panden waar de werken in de eindfase zitten. Er bestaat nauwelijks nog interesse om op plan te kopen. Sinds het begin van dit jaar zien we de klanten echter langzaam terugkomen. Ze krijgen stilaan meer vertrouwen. Maar de gloriejaren behoren nu wel tot het verleden. De vooruitziende projectontwikkelaars zijn op dit ogenblik bezig projecten voor te bereiden die op de markt zullen komen binnen twee of drie jaar, als de toestand zich min of meer hersteld heeft. Die promotoren zullen wél geld verdienen. De anderen, tja…”

Verkoop op plan is stilgevallen

Dat de ‘verkoop op plan’ stilgevallen is, is uiteraard symptomatisch voor een slabakkende markt. Het is een fenomeen dat zich trouwens praktisch langs heel de kust voordoet. De hernieuwde belangstelling sinds het begin van 2010 is eveneens vrij algemeen, al is het peil dat twee jaar geleden nog gehaald werd intussen wel met enkele percenten gedaald. Als we schepen Cathy Verburgh, die tevens verantwoordelijk is voor het gelijknamige agentschap, mogen geloven, dan blijven de projectontwikkelaars niettemin bouwaanvragen indienen, maar niet in dezelfde mate als in het verleden.

Bij datzelfde agentschap Verburgh bevestigt zaakvoerder Raf De Vuyst de woorden van zijn collega Vandemoortele: “2009 was een moeilijk jaar. De projectontwikkelaars die de markt bestormd hebben, moesten kortingen toestaan. Het dient gezegd dat de markt in Blankenberge een spectaculaire ontwikkeling gekend heeft tijdens het jongste decennium. Het grootste deel van de verkoop gebeurt tegenwoordig op basis van een bod: als een verkoper zijn onroerend goed wil afstaan voor 250.000 euro en u komt bij hem aankloppen met een bod van 225.000 euro, dan is de kans groot dat u uw slag thuishaalt. De tijd die verloopt tussen het eerste bezoek en de ondertekening is ook langer geworden. Die kan uitlopen tot een halfjaar of meer.”

De seizoenverhuring blijft intussen grotendeels afhankelijk van de weersvooruitzichten. Gezegd wordt dat de prijzen sinds twee of drie jaar nauwelijks bewegen en dat het internet een steeds crucialere rol speelt in de contracten. Maar, zegt Raf De Vuyst, “de tijd dat de kopers hun lening op 15 tot 20 jaar konden afbetalen dankzij de seizoenverhuring is voorbij. Wie tegenwoordig een rendement van 3 procent haalt, mag van geluk spreken. Daarom zijn er ook meer en meer kopers die hun onroerend goed niet meer verhuren en gewoon vertrouwen op de meerwaarde.”

DOOR GUY VERSTRAETEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content