Nieuw in New York

Cultuurliefhebbers moeten beslist eens naar de Neue Galerie. Fijnproevers kunnen een tafeltje bij 71 Clinton reserveren. En ‘fashion victims’ zullen hun ogen niet geloven bij het zien van de nieuwe YSL-boetiek. Een overzicht van de beste nieuwe adressen in New York.

De Amerikanen trachten op een heel eigen manier de ramp van 11 september te boven te komen: New York spoort zijn inwoners immers aan om de slachtoffers en de helden te eren door uit eten te gaan en zich te vermaken. In de stad hangen naast de duizenden Stars and Stripes uithangborden met het opschrift Fight back by dining out of Fight back by seeing a show, zodat er niet veel plaats overblijft voor opsporingsberichten of slogans tegen Bin Laden.

Het is trouwens hét ideale moment om een bezoek te brengen aan New York of er opnieuw naartoe te gaan. De hotels bieden nooit geziene voorwaarden, restaurants sloven zich uit om het de klanten honderd procent naar hun zin te maken, het tentoonstellingsaanbod is van de hoogste kwaliteit en er zijn nog enkele felbegeerde plaatsjes voor de shows op Broadway ( The Producers in het St. James Theatre is uiterst populair). Dankzij de actie Paint the Town Red White & Blue zijn er tot eind februari trouwens nog uitzonderlijke aanbiedingen voor bezoekers (zie http://www.nycvisit.com).

Bij Woody Allen op bezoek

Het eerste wat opvalt als u vaste voet aan de New Yorkse grond zet, is dat er weinig reizigers zijn op de luchthaven. Wij slaagden erin om binnen de dertig minuten onze bagage af te halen, alle formaliteiten af te handelen en op de bus te stappen richting Manhattan (prijs voor het traject: 11 dollar; dezelfde rit met een taxi kost 50 dollar).

Bij het verlaten van de Lincoln Tunnel kregen we Midtown New York in al zijn glorie te zien. Hier glijden mannen in driedelig maatpak op in-lineskates van de ene avenue naar de andere terwijl vrouwen in mantelpakjes zich op versleten sportschoenen naar de volgende afspraak haasten. We bevinden ons vlakbij de zetel van de Verenigde Naties en moeten meteen denken aan Donald Trump, de man die de New Yorkse vastgoedmarkt wakker schudde met zijn enorme residentiële wolkenkrabbers (bij het VN-hoofdkwartier bevindt zich de spectaculaire Trump World Tower – http://www.trumpworldtower.com). Trump kocht recentelijk ook het Delmonico Hotel (een gebouw uit 1929 met 525 kamers). Prijskaartje: 115 miljoen dollar, niet eens een uitzonderlijk bedrag in de Upper East Side, een van de duurste residentiële wijken ter wereld.

Ook hotel The Carlyle ligt in dit deel van de stad. Het is verre van goedkoop (u betaalt tussen de 450 en 3200 dollar voor een tweepersoonskamer), maar ronduit schitterend. Bovendien vindt u hier de beste blueberry muffins van de stad en op maandagavond speelt Woody Allen er klarinet in Café Carlyle.

Duitse en Oostenrijkse kunst

Het is ook in deze buurt dat onlangs de Neue Galerie werd geopend, een van de mooiste musea ter wereld rond Duitse en Oostenrijkse kunst. Het aangrenzende Café Sabarsky aan Fifth Ave op de hoek met E 86th St wordt eveneens druk bezocht (controleer even de openingsuren voor u erheen gaat). Niet ver daarvandaan, aan de oostkant van Central Park, trekken chique dames en deftige heren bij het vallen van de avond naar de Metropolitan voor een concert. Aan de westzijde van Central Park verdringen op hetzelfde moment de eekhoorntjes zich rond Strawberry Field, de plek die John Lennon voortaan met George Harrison deelt.

Verderop in de stad lijkt het alsof Times Square nog steeds in oudejaarsstemming verkeert. Ouders en kinderen begeven zich massaal naar de nieuwe flagshipstore van speelgoedfabrikant Toys ‘R’ Us, hoewel sommige kleintjes hun ouders blijkbaar liever meevoeren naar de Barbie Store bij FAO Schwartz op Fifth Ave tussen 58th en 59th St.

221 nieuwe restaurants

New York, the city that never sleeps, verandert voortdurend. Zaken verhuizen en vernieuwen: van het ene seizoen op het andere, of zelfs van de ene dag op de andere. De kunstgaleries, die vroeger in Soho lagen, hebben nu onderdak gevonden in Chelsea. Er zijn eindelijk nieuwe treinstellen voor de metro (lijnen 2 en 6). Afgelopen jaar sloten er zo’n tachtig bekende restaurants hun deuren, maar tegelijkertijd kwamen er 221 nieuwe in de plaats. De grote uitstalramen van boekhandel Rizzoli, ooit een vaste waarde op West Broadway, liggen er inmiddels leeg en stoffig bij. In het noorden van Little Italy dan weer komt een heel nieuwe wijk tot leven die nu al Nolita wordt genoemd (net zoals men in het zuiden van Harlem tegenwoordig spreekt over Soha – South Harlem).

Op Madison wil iedereen zo snel mogelijk een glimp opvangen van de YSL-boetiek die in een nieuw jasje werd gestoken door zijn nieuwe Amerikaanse beschermengel Tom Ford. En er staan ook heel wat architectuurprojecten in de steigers: een nieuw Guggenheim Museum aan de East River/Wall Street, in de stijl van zijn tegenhanger in Bilbao; een nieuw gebouw voor de New York Times van Renzo Piano (Beaubourg) op Eight Ave en 40th; een nieuwe toren boven een bestaand gebouw voor de Hearst Corporation, een realisatie van Norman Forrester, eveneens op Eight Ave; een volledig nieuw winkelconcept dat werd uitgedacht door Prada en Rem Koolhaas en dat een plekje zal krijgen op Broadway, ter hoogte van Prince Street.

En ook bij de Belgen in New York beweegt er heel wat: de La Petite Abeille-restaurants van de gebroeders Jadot blijven het uitstekend doen; Alain Coumont krijgt er steeds meer Le Pain Quotidien-zaken bij en de yups blijven aanschuiven aan de tafels van de Markt van Peter Michaels. New York slaat inderdaad terug: by dining out

Serge Vanmaercke

GIDSEN

De boekhandel Barnes & Noble heeft meer dan honderd verschillende stadsgidsen over New York: van ‘Sexy New York City 2001’ (On Your Own Publications – http://www.sexynewyorkcity.com) tot ‘New York Confidential’ (Assouline) of ‘New York City’ van de trendy uitgeverij Avant Guide… Vanzelfsprekend kunt u ook altijd terecht bij het NYC & Co. Visitor Info Center, de toeristische dienst van de stad: 810 Seventh Ave (53rd), tel.484 12 22, http://www.nycvisit.com

Voor kunst moet u niet langer in Soho zijn, maar in Chelsea.

In New York zijn er het afgelopen jaar 221 nieuwe restaurants bijgekomen.

In het noorden van Little Italy komt een volledig nieuwe wijk tot leven: Nolita.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content