Niets DistilleryGin zonder alcohol valt in de prijzen

De Brusselse distilleerderij Niets Distillery viel vorige week in de prijzen op de New York International Spirits Competition en kan zijn activiteiten daardoor dit jaar nog naar de Verenigde Staten uitbreiden. De bedrijfsnaam verwijst naar zijn producten: sterkedranken zonder alcohol.

Hoe is gin zonder alcohol ontstaan? Alexandre Hauben richtte Niets Distillery op na twee jaar onderzoek: “Ik baseerde me op oude botanische boeken die ik het familiearchief vond. In de negentiende eeuw bestonden al sterkedranken zonder alcohol. Om Botaniets te maken moeten we drie keer distilleren. Dat duurt een week, terwijl gins met alcohol in een paar uur klaar zijn.”

Waarin verschilt het productieproces? “De eerste distillatie is klassiek. De tweede gebeurt tegen 35 graden met superkritische koolstofdioxide (een milieuvriendelijk oplosmiddel voor extracties, nvdr). Daardoor verdampt de alcohol en versterken de aroma’s van rozemarijn, kardemom, jeneverbessen en Siciliaanse citrusschillen. De derde, koude distillatie neemt vijf dagen in beslag.” De distillatie gebeurt in Nederland. Er zijn maar twee plekken in Europa waar dat kan. De gin wordt wel in ons land gebotteld.

Wat was de impact van de coronapandemie? Botaniets is gelanceerd in februari 2020 en stond aan het begin van de tweede lockdown in 250 restaurants op de kaart. “De sluiting van de horeca heeft ons afgeremd”, zegt Alexandre Hauben, die eerder werkte voor Spadel, Delhaize en BMW. “We hebben die periode gebruikt om ons beter te structureren en een distributienetwerk op te zetten.” De gin is nu ook te vinden bij retailers, speciaalzaken en traiteurs in het hoogste segment. “We importeren ook London Essence, een Britse tonic van hoog niveau”, zegt Hauben.

Hoe is het bedrijf gefinancierd? Bij de oprichting investeerde Hauben eigen middelen, maar ondertussen kwamen er drie investeerders bij en haalde Niets op het crowfundingplatform Spreds 284.000 euro op. Het wil dit jaar groeien naar 15 werknemers en verwacht veel van de export. Botaniets zal worden geserveerd in het Belgische paviljoen op de nakende Wereldexpo Dubai. En ook in andere moslimlanden als Abu Dhabi en Turkije vond de alcholloze gin al een distribiteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content