Niet tegen de mannen, maar voor de vrouwen

Karen Zoons werd verkozen tot vrouwelijke ondernemer van het jaar. Met dank aan de suffragettes.

Twee dagen nadat Karin Zoons (45) de Womed Award – ook bekend als ‘De Ondernemer is een vrouw 2002’ – in ontvangst mocht nemen, luidt het verdict: “Moe maar voldaan.” De zaakvoerster en vennoot van bouwbedrijf Satrima kwam de afgelopen dagen bijna niet meer aan werken toe. “Het is een overrompeling, wat niet alleen aangenaam is voor mij, maar ook voor de firma. De naamsbekendheid vaart er wel bij. We hebben zelfs al twee nieuwe prospecten.”

De naamsbekendheid van Satrima kon een duwtje gebruiken. Toen de van oorsprong Limburgse interieurarchitecte in 1999 het bedrijf in Mechelen overnam, waren de balansen rood gekleurd. Zoons heeft de zwarte pen nog niet kunnen bovenhalen, maar investeerde fors in de uitbouw van het bedrijf, waar ongeveer vijftien mensen aan het werk zijn. Satrima biedt totaalinrichtingen aan voor particulieren, winkels en kantoren en beschikt over een eigen atelier.

Zoons stelde zich kandidaat voor de Womed Award op aanraden van collega’s van het netwerk van ondernemende vrouwen Artemis. De organisatie Cezov ( Centrum voor Zelfstandig Ondernemende Vrouwen) , een project van Markant en Unizo, ging voor de vierde keer op zoek naar een zelfstandig werkende vrouw die haar job in harmonie met haar gezin uitvoert en blijk geeft van maatschappelijke inzet en betrokkenheid. “Of ik mijn carrière harmonieus combineer met mijn gezin, zullen mijn twee kinderen over enkele jaren kunnen vertellen. Ik probeer geen moeder te zijn die de kinderen alleen zien als ze mijn foto op de kast oppakken.”

Haar maatschappelijke inzet toont Zoons in de relatie met haar werknemers en als lid van vrouwenorganisaties als Artemis en Markant. “De voorbeeldfunctie die wij als vrouwen moeten geven is niet tégen de mannen gericht, maar wel vóór de vrouwen,” aldus Zoons. Of ze in hart en nieren een feministe is? “Neen, ik ben de suffragettes dankbaar voor hun strijd, maar momenteel moeten we werken aan het zelfvertrouwen van de vrouwen. Toen ik jong was, geloofde ik nog dat vrouwen gediscrimineerd werden. Maar uit eigen ervaring moet ik zeggen dat – op enkele uitzonderingen na – de bedrijfswereld wél openstaat voor vrouwen.”A.G.

Karin Zoons (45).

Is: Winnares Womed Award en bedrijfsleider Satrima BVBA.

Vrije tijd: Lectuur, musea, verenigingsleven.

Luc Huysmans n

“Uit eigen ervaring weet ik dat de bedrijfswereld wél openstaat voor vrouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content