Niet storen a.u.b.

Traders verpozen, beleggers zijn met vakantie en bankiers vertoeven op het strand. Ook al stralen de beursmarkten geen rust en sereniteit uit, toch heerst er een zekere zomerse windstilte. Zelfs de langverwachte resultaten van de stresstest voor de Europese banken hebben de beurzen maar nauwelijks uit hun verdoving kunnen halen.

Dat betekent echter niet dat we geen lessen kunnen trekken uit de afgelopen weken. De Amerikaanse resultaten die gestaag binnenlopen, zijn opnieuw gevoelig beter dan verwacht en dat al voor het vierde kwartaal op rij. Van de 178 bedrijven uit de S&P500 die hun cijfers al hebben gepubliceerd, hebben er niet minder dan 139 (ofwel 86,7 %) positief verrast. In Europa zal het resultatenseizoen pas deze week op kruissnelheid komen. Gezien de goede Amerikaanse cijfers en de zwakke euro in de periode april-juni lijdt het geen twijfel dat die cijfers goed zullen zijn.

In navolging van de beursindexen is ook onze portefeuille licht gestegen, maar de variaties bleven over het algemeen beperkt. Op 13 juli hebben we onze positie in GBL verkocht tegen een koers van 59,03 euro (totale transactiekost van 28,75 euro) en we hebben onze positie in Tessenderlo met 5 extra aandelen verhoogd. We hebben namelijk geopteerd voor het dividend in aandelen dat gebaseerd was op een koers van 20 euro.

Wat het nieuws betreft, vermelden we de zeer positieve presentatie van Thrombogenics over de Fase IIa-resultaten van TB-402 (waarvan het grootste deel al gepubliceerd was in mei) op een belangrijk congres. Dit kandidaat-geneesmiddel is duidelijk efficiënter dan Lovenox, een van de voornaamste geneesmiddelen van Sanofi-Aventis, voor ernstige adertromboses na plaatsing van een knieprothese. Het Belgische biotechbedrijf, dat al samenwerkt met BioInvent voor dit programma, moet nu een partner vinden om de zeer dure Fase III-studies te bekostigen. Een dergelijke aankondiging zou Thrombogenics uiteraard opnieuw onder de aandacht brengen. De afgelopen weken is het aandeel langzaam teruggevallen door gebrek aan een katalysator.

Ons certificaat op granen lijkt daarentegen uit zijn lethargie te ontwaken na een nieuwe stijging van de graanprijs. De droogte die Rusland teistert, zal de (zeer) grote lokale oogsten zwaar treffen. De uitstekende weersomstandigheden van vorig jaar hadden de impact van een te beperkt aanbod ten opzichte van een groeiende vraag nog kunnen temperen, maar dat kan uiteraard niet eeuwig blijven duren. Hetzelfde kunnen we vaststellen bij andere granen zoals maïs of soja. (C)

Cédric Boitte

De Amerikaanse resultaten die gestaag binnenlopen, zijn opnieuw gevoelig beter dan verwacht en dat al voor het vierde kwartaal op rij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content