“Niet stilstaan, maar omhooggaan”

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Patrik Vandewalle werd in september 2001 managing director bij systeemintegrator Logica België. Een goed jaar later staat hij mogelijk voor een fusie.

L ogica België is een volle dochter van het op de London Stock Exchange genoteerde Logica Plc. Met 12.000 personeelsleden en een activiteit in ruim dertig landen kende de IT-groep een naar eigen zeggen explosieve groei van 659 miljoen pond in 1999 tot een omzet van ongeveer 1,1 miljard pond in 2001. In België heeft het bedrijf 250 werknemers in dienst en wordt er een omzet van 33 miljoen euro gerealiseerd. “Om de IT-storm te doorstaan, moet je vandaag je bedrijf sturen als een start-up die er levend wil uitkomen,” zegt de 38-jarige Patrik Vandewalle.

Een start-up kan je Logica bezwaarlijk noemen, want op de doopakte prijkt het jaar 1969. Van bij het begin heeft Logica zich internationaal geprofileerd op het gebied van management- en IT-consultancy, systeemintegratie, diensten en ondersteuning. De klanten zijn bedrijven uit de telecom- en nutssector, en de overheid.

Het belang van de telecomsector, die in 2001 nog tekende voor 43% van de omzet van Logica, is teruggevallen tot 35%. Vandewalle schrijft een probaat recept voor om met die dip om te gaan. “Dagelijks kort op de bal spelen. Geen tijd verspelen met twijfelaars en pessimisten. En, zoals wij, permanent focussen op de korte- en langetermijndifferentiatie, de klanten, het kostenbeheer en een correcte interne communicatie,” doceert de burgerlijk ingenieur uit Brugge. “Het op tijd vervangen van ‘afhakende’ teamleden is dan ook een verantwoordelijkheid die je niet uit de weg mag gaan.”

Patrik Vandewalle begon zijn carrière als Unix system engineer bij Olivetti.

Daarna stapte hij over naar Andersen Consulting. In 1996 werd hij aangetrokken door CSC Computer Sciences om er de consultancyafdeling op te zetten. Nadat dit team was uitgegroeid tot meer dan 150 medewerkers, werd hij tot algemeen directeur gepromoveerd. Vandewalle zegt dat hij een ervaring van onschatbare waarde opdeed als CEO van de in 2000 opgerichte Applications Service Provider Porthus (toen heette de onderneming nog EurASP). Hij wist het bedrijf heelhuids door de dotcomcrash te loodsen, door de kapitaalintensieve internationale expansie om te keren in een winstgevende lokale activiteit. “Het belang van cash in je bedrijf besef je pas goed als je nog een overlevingskans van een paar maanden hebt.”

“De komende twaalf maanden zal de IT-sector een verdere golf van belangrijke consolidaties kennen,” zegt Vandewalle. Dat de Bruggeling weet waarover hij spreekt, bewijst de mogelijke fusie tussen Logica en CMG, die de voorbije weken werd aangekondigd. Het gecombineerde bedrijf zou de tweede grootste Europese beursgenoteerde IT-speler worden. “Logica en CMG tellen in België samen 600 personeelsleden. In de Benelux zijn dat er meer dan 7000. Het integreren van beide organisaties en strategieën is een opdracht die me nu al doet watertanden.”

Toen hij zeventien was, maakte Patrik Vandewalle videospellen, die hij wist te verdelen via een Amerikaans bedrijf. “Mijn lijfspreuk van toen geldt vandaag nog steeds: never stand still, keep climbing the hill.”

lieven desmet [{ssquf}]

Het fusiebedrijf Logica-CMG zou de tweede grootste Europese beursgenoteerde IT-speler worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content