Niet jong, wel dapper

Eric De Doncker, pro sinds zijn 36ste, is niet echt een doorsnee-golfspeler.

Nog nooit telde België zoveel opmerkelijke golfspelers als vandaag. Wellicht denkt u dan aan de Vooght, Vanhootegem en Langenaeken. Maar er loopt nog een andere, weinig alledaagse profspeler rond: Eric De Doncker, 37 jaar en pas sinds het begin van dit jaar actief in de profwereld. Deze flink uit de kluiten gewassen kerel is en blijft een echte amateur, ondanks zijn officiële intrede in de profwereld.

Als jongeling was Eric De Doncker een goede golfamateur (handicap 3). Toen hij zestien jaar was, liet hij evenwel de golfsport in de steek voor die andere passie: de motorsport. Hij werd auto- en motorcoureur en deed dat lang niet slecht. Toch richtte hij zich geleidelijk aan weer meer op het golfen. Ernstige problemen aan zijn schouder zetten hem nog eens extra aan het denken over de toekomst. Vorig jaar werd hij al kampioen bij de Belgische Mid Amateurs (35-plussers) en afgelopen winter hakte hij de knoop door: hij volgde de Belgische kolonie die in januari en februari in Florida speelde, schreef zich in voor een proftoernooi, schudde het amateurstatuut van zich af en wierp zich in de strijd.

Door zijn Amerikaanse inschrijving wordt hij automatisch door de Belgische PGA geaccepteerd. Hij moet er – vergeleken met de andere profspelers – hard aan trekken, maar hij laat zich niet kennen. “De bedoeling,” zegt hij, “is vooruitgaan. En ik voel dat ik vooruitga. Golf in de profwereld is helemaal iets anders dan bij de amateurs, waar ik tenslotte slechts een handicap 2 had. Wat me zo aantrekt, is dat je je voor 200% moet inzetten, zowel lichamelijk als geestelijk, zowel technisch als financieel. Toen ik beroepscoureur was, had ik ook al die ingesteldheid. Ik geef mezelf een jaar de kans om te zien hoe het gaat.”

In dat ene jaar moet Eric De Doncker 1,5 miljoen frank bij elkaar zien te rapen om zich volledig aan zijn grote sportieve passie te kunnen wijden én zijn gezin met twee kinderen te kunnen onderhouden. “Financieel gezien, moet ik wel even gas terugnemen. Vroeger verkocht ik auto’s om mijn boterham te verdienen, maar nu heb ik niet zo veel geld meer. Golfen vereist veel en lang trainen. Ik zou graag golflessen geven, maar op dit moment is dat niet mogelijk. Ik reken dus op de steun van sponsors.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content