Niet gelachen in Interlachen

Ook Annika Sörenstam kon niet verhinderen dat Europa de Solheim Cup verloor.

Een week voor de Ryder Cup hebben de Amerikaanse dames het vrouwelijke equivalent van dat toernooi gewonnen. Het is de vijfde keer sinds de creatie van de Solheim Cup dat de trofee naar de VS gaat, een eer die de Europese dames nog maar twee keer te beurt viel. De beslissing viel op de laatste dag, toen de Amerikaanse speelsters zeven van de twaalf singles wonnen en drie partijen op een gelijkspel eindigden.

Na de doubles op het terrein van Interlachen in Edina, Minnesota, leidde Europa nog met 9-7. “En mijn speelsters waren zeer gemotiveerd voor die laatste wedstrijddag,” vertelt DaleReid, de Europese kapitein. “Ze speelden ook goed, alleen hadden we geen geluk in de putting. De slagen waren uitstekend, alleen rolde de bal niet goed voor ons. Maar we verloren de singles met al te grote verschillen en dat tastte het moreel aan. Vanaf dat moment konden mijn meisjes geen vuist meer maken.”

De Amerikaanse meisjes stonden met een nauwelijks te stelpen zegedrift op het terrein – opgezweept door bepaalde Europese uitlatingen, onder andere van de Zweedse CatrinNilsmark, die de Europese ploeg zal aanvoeren voor de Solheim Cup van 2003. Zo noemde ze Laura Diaz “arrogant” en Christie Kerr “een snotgriet”. Ze uitte haar twijfels over MicheleRedman en deed neerbuigend over de leeftijd van MegMallon.

“Die uitlatingen kwetsten ons niet, maar schroefden onze motivatie op,” gaf EmileeKlein toe. Temeer omdat de vorige editie, twee jaar geleden in het Schotse Loch Lomond, door de Europese dames was gewonnen. De beste speelster van de wereld, de Zweedse Annika Sörenstam, kon ook minder gewicht in de schaal leggen dan ze gewild had. Ze won wel twee doubles, maar ze verloor er ook eentje en raakte niet verder dan gelijk in haar single. Hoewel ze zich zeer goed op het toernooi had voorbereid. De week ervoor sloeg ze zelfs de vijfde hole-in-one van haar carrière. De 31-jarige Sörenstam won dit jaar al tien toernooien en wil in haar carrière nog twee dromen verwezenlijken: de Solheim Cup op Amerikaanse bodem winnen en een parcours afwerken in 54 slagen (ze maakte al eens een 59, een record in de vrouwengolfsport). “Ik denk dat het mogelijk is om het hele parcours op de fairway te blijven, alle greens te bereiken en iedere keer te putten. Overal birdies dus, goed voor een 54.” Momenteel domineert Sörenstam de vrouwengolfsport op zo’n overtuigende manier, dat haar collega’s haar vergelijken met Tiger Woods.

Na een ontgoochelend weekend in Interlachen was er ook goed nieuws voor de Europese dames: ze zullen maar één jaar moeten wachten op revanche, meer bepaald in het Zweedse Malmö. Als gevolg van 11 september 2001 werden de datums veranderd om niet samen te vallen met de Ryder Cup. Voortaan wordt de Solheim Cup dus in de oneven jaren gespeeld en de Ryder Cup in de even jaren.

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content